Dámy, ktoré milujú čokoládu a podmanivú vôňu pri pečení si tentokrát určite prídu na svoje. Nič nerozvonia kuchyňu krajšie a lákavejšie ako tento čokoládovo-pomarančový zákusok. Geniálnu kombináciu chutí si zamilujete na prvé zahryznutie a nemenej lákavý je tiež samotný pohľad na túto sladkú dobrotu. Vyskúšajte náš dnešný recept a staňte sa hostiteľkou par excellence.
Ak patríte k milovníčkam brownies alebo orechových zákuskov, nemohli ste natrafiť na lepší recept. Čokoládovo-pomarančový zákusok je šťavnatý a plný chutí orechov a lahodnej čokolády. Pomaranče tieto suroviny skvelo dopĺňajú a rozhodne môžeme prehlásiť, že tento zákusok je kulinárskym zážitkom.
175 ml olivového oleja
70 g mletých lieskových orechov
70 g mletých mandlí
100 ml pomarančovej šťavy (odšťavíte z 1 väčšieho pomaranča)
nastrúhaná kôra z pomaranča
140 g polohrubej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
40 g kakaa
4 vajcia
100 g cukru
Na dekoráciu:
kandizované pomaranče
50 g horkej čokolády (minimálne 60%)
50 g smotany na šľahanie
50 g celých lieskových orechov
1 lyžica zlatého cukrárenského prášku
Začneme dôkladným umytím pomaranča, ktorého kôru nastrúhame nadrobno a pomaranč následne odšťavíme. Vo väčšej mise si potom zmiešame všetky suché suroviny: múku, kakao, prášok do pečiva, kôru z pomaranča, lieskové orechy a mandle. V ďalšej nádobe si zmiešame olivový olej so 70 ml šťavy z pomaranča. Zvyšok pomarančovej šťavy si necháme na neskôr. Potom na vysokých otáčkach vymixujeme vajcia s cukrom, mixujeme ich približne 5 minút. Táto zmes by mala prinajmenšom zdvojnásobiť svoj objem.
Do takto vymixovanej hmoty za stáleho miešania pomaly prilievame olivový olej zmiešaný s pomarančovou šťavou. Je dôležité vlievať tekutinu postupne a opatrne miešať, aby nám celá masa nespadla.
Rovnakým spôsobom postupne do zmesi z vajec sypeme predom zmiešané suché suroviny. Pomaly a dôkladne premiešavame.
Hotové cesto by malo pripomínať riedku domácu nutelu. Vlievame ho do formy, ktorú sme predtým vymastili olivovým olejom.
Formu naplnenú cestom ukladáme do vyhriatej rúry a pečieme 50 – 60 minút na 180°C.
Po upečení necháme cesto vychladnúť.
Vychladnuté cesto polejeme zvyšnou šťavou z pomaranča.
Na ozdobenie si do misy pripravíme čokoládu, ktorú rozdelíme na menšie kúsky. Zalejeme ju horúcou smotanou, ktorú sme vymiešali. Túto zmes miešame, až pokiaľ sa čokoláda úplne neroztopí a následne ňou polejeme celý zákusok.
Dekorujeme kúskami kandizovaného pomaranča a lieskovými orechmi, ktoré ukladáme na čokoládovú polevu. Ak chcete zdobenie priviesť do dokonalosti, časť lieskových orechov obaľte v zlatom cukrárskom prášku, čím získate skvelý výsledný efekt. Keď čokoládová poleva vychladne a stuhne, krájame zákusok na kúsky. Môžeme ho skladovať zabalený v potravinárskej fólii ale určite vám vďaka svojej skvelej chuti dlho nevydrží.
Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), madameedith.com