Čokoládovo-pomarančový koláč

Loading...
(4.5 / 5)

Dámy, ktoré milujú čokoládu a podmanivú vôňu pri pečení si tentokrát určite prídu na svoje. Nič nerozvonia kuchyňu krajšie a lákavejšie ako tento čokoládovo-pomarančový zákusok. Geniálnu kombináciu chutí si zamilujete na prvé zahryznutie a nemenej lákavý je tiež samotný pohľad na túto sladkú dobrotu. Vyskúšajte náš dnešný recept a staňte sa hostiteľkou par excellence.

Ak patríte k milovníčkam brownies alebo orechových zákuskov, nemohli ste natrafiť na lepší recept. Čokoládovo-pomarančový zákusok je šťavnatý a plný chutí orechov a lahodnej čokolády. Pomaranče tieto suroviny skvelo dopĺňajú a rozhodne môžeme prehlásiť, že tento zákusok je kulinárskym zážitkom.

Budeme potrebovať:

175 ml olivového oleja

70 g mletých lieskových orechov

70 g mletých mandlí

100 ml pomarančovej šťavy (odšťavíte z 1 väčšieho pomaranča)

nastrúhaná kôra z pomaranča

140 g polohrubej múky

1 čajová lyžička prášku do pečiva

50 gramov čokolády

4 vajcia

100 g cukru

Na dekoráciu:

kandizované pomaranče

50 g horkej čokolády (minimálne 60%)

50 g smotany na šľahanie

50 g celých lieskových orechov

1 lyžica zlatého cukrárenského prášku

Postup:

Začneme dôkladným umytím pomaranča, ktorého kôru nastrúhame nadrobno a pomaranč následne odšťavíme. Vo väčšej mise si potom zmiešame všetky suché suroviny: múku, kakao, prášok do pečiva, kôru z pomaranča, lieskové orechy a mandle. V ďalšej nádobe si zmiešame olivový olej so 70 ml šťavy z pomaranča. Zvyšok pomarančovej šťavy si necháme na neskôr. Potom na vysokých otáčkach vymixujeme vajcia s cukrom, mixujeme ich približne 5 minút. Táto zmes by mala prinajmenšom zdvojnásobiť svoj objem.

Do takto vymixovanej hmoty za stáleho miešania pomaly prilievame olivový olej zmiešaný s pomarančovou šťavou. Je dôležité vlievať tekutinu postupne a opatrne miešať, aby nám celá masa nespadla. Rovnakým spôsobom postupne do zmesi z vajec sypeme predom zmiešané suché suroviny a roztopenú čokoládu. Pomaly a dôkladne premiešavame.

Hotové cesto by malo pripomínať riedku domácu nutelu. Vlievame ho do formy, ktorú sme predtým vymastili olivovým olejom. Formu naplnenú cestom ukladáme do vyhriatej rúry a pečieme 50 – 60 minút na 180°C. Po upečení necháme cesto vychladnúť. Vychladnuté cesto polejeme zvyšnou šťavou z pomaranča.

Na ozdobenie si do misy pripravíme čokoládu, ktorú rozdelíme na menšie kúsky. Zalejeme ju horúcou smotanou, ktorú sme vymiešali. Túto zmes miešame, až pokiaľ sa čokoláda úplne neroztopí a následne ňou polejeme celý zákusok.

Dekorujeme kúskami kandizovaného pomaranča a lieskovými orechmi, ktoré ukladáme na čokoládovú polevu. Ak chcete zdobenie priviesť do dokonalosti, časť lieskových orechov obaľte v zlatom cukrárskom prášku, čím získate skvelý výsledný efekt. Keď čokoládová poleva vychladne a stuhne, krájame zákusok na kúsky. Môžeme ho skladovať zabalený v  potravinárskej fólii ale určite vám vďaka svojej skvelej chuti dlho nevydrží. Dobrú chuť!

Lucia M., madameedith.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x