Muffiny sú už dlhú dobu jedna z najobľúbenejších maškŕt a pripraviť sa dajú v rôznych variantoch. Nasledujúce banánové muffiny si vás získajú svojou jemnučkou a nadýchanou textúrou a príjemnou vôňou a chuťou banánov. Posypané čokoládovými hoblinkami sú hotovým nebíčkom v papuľke a k šťastiu už nebudete potrebovať ozaj nič viac. Zvonku sú lahodne chrumkavé a mäkučké vo vnútri. Navyše si z rovnakého cesta môžete pripraviť aj čučoriedkový variant vo forme mini koláčika.
Jedno cesto a hneď dve chutné dobroty? Hotové ich máte behom pár minút a po upečení nebudete vedieť vyčkať, kým vychladnú. Kvôli tejto pochúťke budete rúru zapínať hoc aj večer!
Z daného množstva pripravíte cca 25 mafinov
300 g hladkej múky
200 – 220 g kryštálového cukru
2 vrecúška vanilkového cukru
2 čajové lyžičky prášku do pečiva
2 vajcia
200 ml mlieka (môžete nahradiť 100 ml mlieka a 100 ml vody)
2 banány
200 ml oleja
100 g čokolády (nastrúhanej, hoblinky alebo malé čokoládové čipsy)
trochu čokolády na posypanie (môže byť aj ovocie – napríklad čučoriedky)
Najprv si vo väčšej mise zmiešame všetky suché suroviny. Do misy si teda vysypeme múku, vanilkový aj kryštálový cukor a prášok do pečiva. Poriadne premiešame aby sa ingrediencie prepojili. Potom si rozšľaháme 2 vajíčka v mlieku a potom ich pridáme k suchým surovinám a znovu dobre miešame kuchynskou metličkou. Potom si 2 banány roztlačíme vidličkou na jemno a pridáme ich k ostatným surovinám. Prilejeme olej a znovu miešame, pokojne môžeme šľahať aj za pomoci mixéra. Pridáme ešte nastrúhanú čokoládu alebo malé čokoládové čipsy a premiešame. Masa by mala byť lesklá a mierne hustá (hustejšia ako palacinky, no mala by sa dať stále liať). Takto pripravenú zmes následne pomocou lyžice opatrne vylievame do vopred pripravenej formy na muffiny vyloženej košíčkami.
Ak nemáte papierové košíčky, nevadí. Nastrihajte si papier na pečenie a vysteľte ním formu. Muffiny sa z papiera po upečení odlepujú ešte jednoduchšie ako z košíčkov. Ak vám nebude papier držať, formu zvnútra pokropte vodou, aby sa papier trošku prilepil. Zmes nenalievame do plna ale necháme si priestor asi centimeter od vrchu, aby mali kde muffiny narásť a nepretekali zbytočne formu.
Keď sa vám ešte trošku zmesi zvýši alebo chcete pripraviť dvojaké muffiny, ochuťte ich napríklad čučoriedkami. Ja som si papierom na pečenie vystlala formu na srnčí chrbát a vyliala tam zvyšok zmesi. Posypala som to čučoriedkami a piekla rovnako, ako muffiny. Všetko pečieme v rúre vyhriatej na 180 až 200 stupňov asi 15 až 20 minút, kým nie sú muffiny zlatisté a nezačnú akoby praskať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Jana