Garantujeme vám, že takýto luxusný kúsok torty si po jej ochutnaní budete chcieť dopriať každý deň. Nadýchaná ľahká pena plná malín poliata fantastickou čokoládovou polevou na jemnom čokoládovom korpuse si vás okamžite získa. Ako bonus si vychutnáte oreový základ so špecifickou chuťou, ktorá dokonale doplní všetky časti a vznikne kombinácia, ktorá dostane každého.
Pripravte túto čokoládovo-malinovú tortu svojim blízkym alebo priateľom či hosťom a v ich očiach budete okamžite cukrárkou číslo jeden!
Oreo spodok:
150 g sušienok Oreo
4 polievkové lyžice masla
Korpus:
125 g masla
200 g čokolády
1/3 pohára kakaa
50 ml alkoholu (napríklad rum alebo brandy)
60 ml vody
5 vajec
125 g cukru
1/4 pohára hladkej múky
400 g malín (čerstvých alebo mrazených)
1 lyžica vanilkového cukru
1 lyžica želatíny v prášku
250 g smotany na šľahanie
5 lyžíc práškového cukru
Čokoládová poleva:
2 kávové lyžičky želatíny v prášku + 3 lyžice vody
40 ml vody
60 ml smotany na šľahanie
4 polievkové lyžice cukru
2 kávové lyžičky kakaa
Dané množstvo surovín vám vystačí na prípravu torty vo forme s priemerom 24 cm. Najprv si rozmixujeme všetky Oreo sušienky alebo ich dáme do uzatvárateľného igelitového vrecúška a rozdrvíme. Následne k nim pridáme roztopené maslo a premiešame. Formu si vyložíme papierom na pečenie a potom ju zatvoríme tak, aby nám papier z formy vytŕčal. Na dno vysypeme Oreo zmes a poriadne zatlačíme a rovnomerne rozmiestnime.
Prípravu čokoládového korpusu začneme nalámaním čokolády, ktorú dáme do hrnca spolu s kúskami masla, kakaa a alkoholu. Alkohol však môžete nahradiť napríklad pomarančovým džúsom alebo obyčajnou vodou. Následne zahrievame na malom plameni za stáleho miešania, až pokiaľ nevznikne homogénna zmes, ktorú odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Následne si vyšľaháme žĺtky s polovicou cukru. Po asi 8 minútach by sme mali získať hustú nadýchanú masu. Bielky osobitne vyšľaháme so štipkou soli na sneh a postupne pred koncom pridávame zvyšok cukru. Do žĺtkovej masy postupne pridávame vychladenú čokoládovú zmes a miešame. Potom pridáme hladkú múku, ktorú preosejeme cez sito a následne vmiešame do zmesi. Na záver pridáme polovicu snehu z bielkov a opatrne vmiešame, potom pridáme zvyšok snehu a znovu jemne vmiešame do cesta. Masu vylejeme na oreový základ a pečieme v rúre, ktorú sme si vyhriali na 160 stupňov. Tesne pred tým, ako do rúry vložíme formu si na dno dáme vysoký plech na pečenie, ktorý do polovice naplníme viracou vodou. Pečieme asi 40 minút, potom vyberieme formu a necháme vychladnúť.
Kým sa nám pečie korpus, pripravíme si malinovú penu. Maliny len trochu rozmixujeme alebo popučíme vidličkou. Nemusíme ich mixovať na hladko, stačia väčšie kúsky. Pridáme k nim vanilkový cukor a zamiešame. Želatínu v prášku si rozmiešame v niekoľkých lyžiciach vody, necháme postáť asi 8 minút a potom ju zahrievame za stáleho miešania. Pridáme k nej niekoľko lyžíc malín, zamiešame a potom to vmiešame do zvyšku malín. Poriadne vychladenú smotanu na šľahanie si vyšľaháme s práškovým cukrom na nadýchanú masu, do ktorej postupne pridáme všetku malinovú zmes. Hotovú malinovú penu dáme na vychladený korpus, rovnomerne rozotrieme a tortu necháme chladiť niekoľko hodín (ideálne celú noc).
Polevu si pripravíme nasledovne. Želatínu zalejeme tromi lyžicami vody a necháme postáť asi 7 minút. Do malého hrnca si potom dáme vodu, smotanu, cukor a kakao a miešame. Varíme chvíľu na najmenšom plameni, keď dosiahneme bod varu miešame neustále ešte asi 3 minúty a následne stiahneme zo sporáka. Pridáme želatínu, miešame, pokiaľ nezískame jednoliatu zmes a necháme vychladiť. Vylejeme na stuhnutú tortu a necháme ešte chvíľku schladiť.
Dobrú chuť!
Jana, kwestiasmaku.com