Čokoládová torta s jahodami

Loading...
(2.6 / 5)

Vďaka skvelému receptu si môžete pripraviť koláč či tortu s neuveriteľne šťavnatým cestom, ktoré je ľahučké ako pavučinka. Zabudnite na suché korpusy a upečte si skvelý „mokrý“ koláč, ktorý sa rozpadáva v ústach. Voňavé jahody a čokoládová poleva k nemu perfektne pasujú, takže vás táto kombinácia zaručene nadchne.

Chuť, ktorú si zamilujete už po prvom súste.

Budeme potrebovať:

200 g hladkej múky

100 g masla

150 g cukru

25 ks jahôd

2 vajcia

30 g kakaa

100 g kyslej smotany

2 polievkové lyžice jahodového sirupu

10 g prášku na pečenie

2 polievkové lyžice rumu alebo koňaku

štipka soli

60 g tmavej čokolády

Postup:

Najprv si v mise zmiešame suché ingrediencie. Preosejeme si múku, pridáme k nej štipku soli, kakao a prášok do pečiva. Všetko dôkladne zamiešame. Následne si dáme do ďalšej misky maslo, ktoré sme nechali zmäknúť pri izbovej teplote. Pridáme k nemu cukor a pomocou mixéra ho vyšľaháme na jemnú hmotu bez hrudiek. Následne k maslu pridáme jahodový sirup a zašľaháme ho do hmoty. Potom pridáme k maslu vajcia, no nie naraz ale jedno po druhom. Vajce mixérom zašľaháme, potom pridáme ďalšie a vytvoríme jendoliatu zmes. Následne pridáme kyslú smotanu a vmiešame ju do zmesi. Potom začneme k tejto zmesi pridávať múku, v ktorej sme rozmiešali ďalšie suché ingrediencie. Múku preosejeme pomocou sita, môžeme po častiach šľahať. Keď máme hmotu dobre rozmiešanú, pridáme ešte koňak alebo rum a znovu zamiešame. Cesto na korpus je pripravené, môžeme prejsť k príprave formy na pečenie. Je na vás, či použijete okrúhlu tortovú formu alebo klasický hranatý plech. Musia však mať vyššie okraje. Plech si vymažeme olejom alebo maslom či margarínom a vysypeme múkou. Následne doň vylejeme všetku zmes na korpus a rovnomerne ho utrasieme jemným búchaním po podložke. Jahody si umyjeme, rozdelíme na polovice alebo aj menšie časti, odstránime z nich stopku a naukladáme ich do cesta. Asi 5 jahôd si necháme na ozdobenie torty. Následne môžeme dať tortu piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov asi na 65 minút, no upečenie by sme mali priebežne kontrolovať.

Po upečení necháme tortu ešte asi 5 minút na plechu, aby trochu vychladla. Následne ju môžeme preniesť na rošt, kde sa vychladí úplne. Zatiaľ si môžeme roztopiť čokoládu vo vodnom kúpeli. K čokoláde môžeme pridať trošku masla alebo mlieka, no nie je to nevyhnutné. Roztopenou čokoládou polejeme tortu a na vrch naukladáme zvyšné jahody. Ak chceme, môžeme ešte dozdobiť čokoládovými hoblinkami.

Tortu môžete pokojne rozrezať na polovicu a naplniť džemom, krémom alebo tiež čokoládou či nutelou. Prajeme vám dobrú chuť!

 Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x