Milovníci sladkých dobrôt, tvarohových dezertov a čokolády by sa mali mať na pozore. Geniálny recept na nepečenú tortu s minimom surovín si jednoducho musíte zapísať. Čokoládovo-tvarohová torta na spôsob cheesecake je hotová skutočne rýchlo a stačí ju len schladiť v chladničke. Pochutná si na nej celá rodina a zvládne ju pripraviť aj začiatočník.
Rýchla nepečená dobrota, z ktorej vám budú tiecť slinky.
200 g maslových sušienok
4 polievkové lyžice masla
1 kg jemného mäkkého tvarohu (napríklad vo vedierku)
400 g čokolády (mliečna alebo horká podľa chuti, môžete ich aj zmiešať)
1 pohár práškového cukru
100 g horkej čokolády (na polevu)
1 lyžica masla (na polevu)
2 kávové lyžičky oleja
Dané množstvo surovín je potrebné na prípravu okrúhlej torty vo forme s priemerom 25 cm. Ak máte menšiu tortovú formu (napríklad o priemere 18 cm) môžete použiť len polovičné množstvo všetkých surovín.
Na začiatku si pripravíme sušienkový základ. Maslové sušienky si rozmixujeme v mixéri na jemnú hmotu. Rovnaký efekt získame aj trošku prácnejším drvením v mise (ako pri drvení v mažiari). Ak nechcete sušienky mixovať, dajte ich do uzatváracieho igelitového vrecka a pomocou tĺčika na mäso alebo dreveného valčeka na cesto ich tlakom rozdrvte až na jemné drobné kúsky. Následne si roztopíme (nie prepražíme) 4 polievkové lyžice masla, ktoré pridáme k rozdrveným sušienkam. Všetko dobre premiešame, aby sme získali hmotu, ktorá po pritlačení drží spolu. Následne si pripravíme tortovú formu, ktorú vyložíme papierom na pečenie. Na jej dno vysypeme sušienkovú zmes a pritláčaním ju rovnomerne roztiahneme na celé dno a asi 2 cm do výšky pri okrajoch. Dôkladne pritlačený sušienkový základ potom vo forme vložíme do chladničky.
Tvaroh vyberieme z chladničky ešte pred začatím prípravy, aby sa ohrial na izbovú teplotu. Prisypeme k nemu práškový cukor a všetko dôkladne vymiešame v hladkú masu. Následne si roztopíme 400 g čokolády a necháme ju trošku vychladnúť, aby nebola horúca. Potom ju po častiach vmiešavame do tvarohovej masy a stále miešame. Ak by čokoláda zhustla alebo by sa ťažko rozmiešavala v tvarohu, môžeme zahriať aj celú tvarohovú zmes a stále miešame. Keď zmiešame všetku čokoládu s tvarohom, celú túto masu dáme na sušienkový základ a rovnomerne rozotrieme. Potom odložíme do chladničky, aby nám torta stuhla aspoň na 3 hodiny.
Na záver si pripravíme polevu tak, že si kúsky čokolády (asi 100 g) nalámeme na kocky a roztopíme spolu s olejom a lyžicou masla. Touto čokoládovou polevou ozdobíme celý povrch torty a necháme schladiť asi pol hodinu. Tortu môžeme dekorovať aj ovocím alebo šľahačkou.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: youtube, Jana