Perníky nie sú len záležitosťou vianočných sviatkov. Pripravte si bleskový voňavý perník plný medu s arómou citrusov, a to úplne bez mixéra či miesenia cesta. Pripravený ho máte za pár minút a vďaka fantastickej poleve neoschne, nestvrdne a je neuveriteľne vláčny. namiesto klasických zákuskov sa dajte na zmenu, pretože túto perníkovú lahôdku si zamilujete.
Medové cesto s omamnou vôňou pomarančov a citrónov. hodí sa ku kávičke alebo ako dezert kedykoľvek počas dňa.
115 g masla
200 g medu
125 ml mlieka
70 g tmavého trstinového cukru
2 veľké vajcia
270 g hladkej múky
1 kávová lyžička prášku do pečiva
1 kávová lyžička sódy bikarbóny
3 kávové lyžičky perníkového korenia
1 kávová lyžička škorice
strúhaná kôra z 2 citrónov
strúhaná kôra z 2 pomarančov
100 g kandizovanej pomarančovej a citrónovej kôry
Na polevu
1 pohár práškového cukru
3 až 4 lyžice šťavy z pomaranča alebo citróna
strúhaná kôra z 1 pomaranča
Maslo vyberieme už pred prípravou z chladničky, pretože by malo mať izbovú teplotu a byť mäkké. Mlieko tiež necháme postáť, aby nebolo studené. Následne si dáme do hrnca med, maslo a mlieko a na malom plameni zohrievame. Miešame, až pokiaľ sa všetky ingrediencie nerozpustia a vytvoria jednoliatu zmes. Keď sa nám všetky ingrediencie roztopia a zmiešajú, odstavíme hrniec zo sporáka a necháme voľne chladnúť. Nemusíme čakať do úplného vychladnutia. Stačí, ak nebude zmes horúca ale len mierne teplá. Následne si v mise zmiešame vajcia s cukrom a pomocou kuchynskej metličky ich ručne šľaháme tak, aby sa cukor s vajciami premiešal a mierne rozpustil. Nešľaháme až do peny. Keď je cukor vo vajciach rozmiešaný a nemáme v hmote žiadne hrudky, môžeme k nej pridať mierne teplú zmes z medu, mlieka a masla. Všetko znovu začneme miešať pomocou kuchynskej metličky a keď ručne vyšľaháme jednoliatu zmes a všetky ingrediencie sa prepoja, môžeme vziať múku. Tú by sme si mali dať najprv do osobitnej misy. K múke pridáme prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a perníkové korenie. Najprv si zmiešame tieto sypké ingrediencie a následne ich všetky pomocou sitka preosejeme k mase do misy. Znovu vezmeme kuchynskú metličku a všetko spolu rozmiešame, až kým nevypracujeme homogénne jednoliate cesto. Všetko robíme ručne, nemali by sme používať mixér. Na záver ešte pridáme kôru z citrusov, ktorú sme na strúhadle na jemno nastrúhali a tiež kandizované kôry citrusov. Vmiešame do cesta pomocou varešky či gumenej lopatky a cesto je hotové.
Vezmeme si formu (pre tento recept bola použitá forma s priemerom 25 cm) a vystelieme ju papierom na pečenie. Do formy potom vylejeme naraz všetko cesto a urovnáme ho (poklepeme dnom formy o podklad). Pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov a je ideálne, ak nemáme zapnutý termoobeh. Perník pečieme asi 45 minút, respektíve, kým nie je cesto na povrchu upečené. Môžeme skúsiť stred cesta tak, že zapichneme špáradlo. Následne upečený perník vyberieme a necháme vychladnúť.
Kým sa perník pečie, zmiešame si práškový cukor, šťavy z citrusov a citrusovú kôru a vymiešame hustú lepivú cukrovú polevu. Nemala by sa veľmi roztekať, takže ak sa vám zdá veľmi riedka, pridajte trochu cukru. Ak je zas veľmi hustá a nedá sa roztierať, pridáme vodu alebo citrusovú šťavu. Po upečení perníka a jeho vychladnutí môžeme polevu natrieť pomocou chrbta lyžičky na celý perník. Vďaka nej bude perník stále mäkký, nestvrdne a je šťavnatý.
Prajme vám dobrúu chuť!
zdroj titulnej fotky: instagram, Jana, mojewypieki.com