Milovníci mäsa si vďaka tomuto receptu skutočne prídu na svoje. Neuveriteľne šťavnaté a výdatné jedlo je pre chuťové poháriky neodolateľným pokušením. Karbonátky, ktoré sú jemné vo vnútri a krásne chrumkavé na povrchu sa hodia k šalátu, vareným, či pečeným zemiakom. S jemným jogurtovým dresingom alebo pálivou omáčkou vytvárajú kombináciu chutí, ktorú si zamilujete. Ak máte chuť na dobre prepečené hovädzie mäso, tieto cigánske karbonátky sú najlepšou voľbou.
Nevedno, ako sa zrodil názov, ktorý nesú tieto mäsové fašírky. Možno práve explózia chutí, ktorú vytvárajú karbonátky pripomína farebnosť, temperament a iskru tradičných cigánskych zábav. Ak ich však po prvý krát ochutnáte, nad názvom si hlavu rozhodne lámať nebudete. U nás ich rodina zvykne vyjedať z misy aj bez prílohy a málokto si po tomto obede nepýta dupľu. Skvelá inšpirácia na chutný obed, ktorú by ste mali určite skúsiť pripraviť.
700 g mletého hovädzieho mäsa
1/2 bochníka chleba
3 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
3 ks paradajky
vňať z kôpru
petržlenová vňať
150 ml mlieka
1 polievková lyžica soli
2 polievkové lyžice slnečnicového oleja
Ako prvý si pripravíme bochník chleba. Využijeme z neho polovicu a ak máte doma starší chlebík, ktorý je už tvrdší, nebojte sa ho použiť. Chlieb nakrájame na malé kocky a necháme namáčať v mise s mliekom.
Následne si pripravíme cibuľu a cesnak, ktoré nakrájame nadrobno. Ak chceme karbonátky čo najjemnejšie a najlahodnejšie, za pomoci mixéra vytvoríme hladkú hmotu z cibule, cesnaku, chleba a soli.
Z paradajok odstránime zelenú časť, na ktorú sa upína stopka a na vrchu si ich krížom jemne nadrežeme. Vďaka tomu z nich neskôr ľahšie dáme dole šupku. Potom ich umiestnime do misy alebo hrnca a zalejeme vriacou vodou tak, aby v nej boli celé ponorené. Po chvíli uvidíme ako z paradajok šupka „zlieza“. Pomocou noža ju jemne odstránime a paradajky nakrájame nadrobno.
Kôpor a petržlenovú vňať nasekáme na drobno. Paradajky v mise zmiešame s kôprom a petržlenovou vňaťou a necháme chvíľu postáť. Potom prebytočnú tekutinu z paradajok zlejeme.
Následne zmiešame chlebovú zmes s paradajkami a bylinkami. Pridáme hovädzie mäso a všetko spolu dôkladne premiešame. K mäsu nepridávame vajcia, ako je zvykom pri klasických mäsových fašírkach, Takto dosiahneme intenzívnejšiu chuť a karbonátky budú oveľa šťavnatejšie.
Potom z tejto hmoty tvoríme malé fašírky, ktoré ukladáme na plech potretý slnečnicovým olejom. Pečieme v rúre pri teplote 220 stupňov približne pol hodinu. Po upečení podávame so zemiakovou kašou, varenými alebo pečenými zemiakmi. Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: pixabay, Janka, sovkusom.ru