Cigánska na kastróle

(5 / 5)

Milovníci cigánskej pozor! Máme pre vás dobrotku, ktorú ste ešte nejedli. Takýto jednoduchý a vynikajúci variant cigánskej si môžete doma pripraviť bez menšej roboty. Jednoducho ju dajte piecť aj so zemiakmi v pekáči. Tzv. Cigánsku v kastróle si zamiluje každý gurmán.

Budeme potrebovať:

1,5kg bravčového mäsa

60ml svetlého piva

100ml slnečnicového oleja

gyros korenie

1 PL medu

2kg zemiakov nakrájaných na plátky

korenie a soľ od chuti

2 cibule – môže byť 1 červená a 1 biela

100g slaninky

4-5 strúčikov cesnaku

200g kyslej smotany

soľ, čili, korenie, petržlenová vňať od chuti

Postup prípravy:

Mäso si naporciujeme a napácujeme v marináde z gyros korenia, medu, oleja a piva ešte deň pred pečením, aby sa spojili chute. Pekáč si potrieme tenkou vrstvou oleja, alebo masti a naukladáme naň polovicu zemiakov nakrájaných na plátky. Na plechu ich osolíme, okoreníme. Na to naukladáme polovicu množstva cibule nakrájanej na kolieska. Slaninu si nakrájame na menšie kocky a rozsypeme ju pomedzi zemiaky a cibuľu.

Na záver pridáme marinované mäso. Celý postup vrstvenia opakujeme ešte raz. Pekáč zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na cca 50-60 minút. Medzitým si pripravíme smotanovú omáčku. Kyslú smotanu zmiešame s pretlačeným cesnakom a pridáme ľubovoľné koreniny. Pred koncom pečenia vyberieme pekáč z rúry a odstránime alobal. Na vrch vylejeme smotanovú omáčku a bez alobalu dáme opäť do rúry pri rovnakej teplote dokým smotana nezačne hnednúť. Prajeme dobrú chuť!

(Monika)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x