Dá sa povedať, že cibuľa je pre mnohých akousi nekorunovanou kráľovnou zeleniny. Recept na cibuľový koláč nie je žiadnou novinkou a v mnohých podobách ho doma piekol azda už každý. Či vo forme podpecníkov alebo slimáčikov, rozvonia vám celý byt. Tento slaný koláč majú radi najmä veľkí, no chutiť bude aj deťom. Pripravte si ho podľa nášho overeného receptu.
Na cesto
250 gramov hladkej múky
100 gramov tvarohu
1 ČL soli
1 kypriaci prášok
2 vajíčka
40 gramov roztopeného masla
Plnka
400 gramov cibule
30 gramov roztopeného masla
200 gramov šunky alebo údeného mäsa či klobásy
100 gramov syra
2 vajíčka
200 gramov kyslej smotany
rasca
soľ a korenie
V miske si najskôr vymiešame všetky suroviny na cesto. Malo by byť hladké a trochu lepivé. Na plech si dáme papier na pečenie a cesto vylejeme. Cibuľu si ošúpeme a pokrájame na tenké kolieska a na masle ju udusíme tak, aby bola mäkká. Šunku alebo klobásu si pokrájame taktiež na menšie kúsky a spolu s cibuľou naukladáme na cesto. Posolíme a posypeme čiernym korením. Postrúhaný syr si zmiešame s vajíčkami a smotanou a cesto prelejeme touto zmesou. Pečieme pri teplote asi 180 stupňov 45 minút, alebo kým koláč nie je hotový. Najlepšie chutí ešte teplý. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.