Kapusta je zdrojom vitamínov a vedeli to už aj naše staré mamy. Na kyslej kapuste sme mnohí odchovaní a navyše je skvelá aj pri chudnutí, pretože obsahuje málo tuku a kalórií. Je zdrojom vlákniny, minerálov ako sú vápnik, horčík, fosfor, sodík a draslík a vitamínov ako sú vitamín A, C, PP, E, H a obsahuje aj B-komplex, rovnako aj laktobacily. Je tu ešte niekto, kto pochybuje o tom, že je kyslá kapusta naozaj zdravá?
V našej rodine sa, odkedy sa len pamätám, pripravoval jeden tradičný recept. Spomenula som si naň nedávno, keď som bola chorá s teplotami. Hneď som si ho pripravila a choroba sa stratila už po dvoch dňoch, pričom som nemusela užívať žiadne vitamíny a ani lieky. Jednoducho skvelé! Počuli ste už o spojení kapusty a jabĺk?
Budete potrebovať:
- 3 kilogramy kapusty
- 1 veľkú mrkvu
- 2-3 zelené jabĺčka
- 3 lyžice soli
Postup:
- Takúto kapustu si môžete pripraviť aj z menšej dávky, no my sme ju väčšinou pripravovali pre všetkých členov rodiny.
- Kapustu nastrúhame na strúhadle spolu s mrkvou a jablkami. Ak chcete, aby mali jablká výraznejšiu chuť, pokojne ich nakrájajte na plátky. Moja babička dávala jablká aj vcelku, pre lepšie kvasenie kapusty.
- Všetky suroviny dôkladne premiešajte, najlepšie pomocou rúk, aby ste vytlačili šťavu z kapusty.
- Zmesou naplňte veľké zaváraninové poháre a nechajte ich dobre utesnené kvasiť pri izbovej teplote aspoň 40 hodín. Kapustu do pohára dobre natlačte, pomôžte si prípadne drevenou vareškou.
- Kapusta bude chrumkavá a trochu zbledne. Je nutné, aby v pohároch stúpal fermentačný plyn.
- Po ukončení fermentácie vložte poháre s kapustou do chladničky a po dvoch troch hodinách môžete pokrm konzumovať. Dobrú chuť.
Lucia M.