Aké by mal byť váš obľúbený recept? Zdravý? Rýchly? Lacný? Nenáročný? Chutný? Ak chcete splniť všetky tieto požiadavky, určite siahnite po rýchlom tuniakovom šaláte. Blesková príprava a zdravé ingrediencie z neho robia stálicu v našej domácnosti. Chutí dokonca aj deťom, ktoré inak brokolicu a všeobecne zeleninu často odmietajú. Pripraviť si ho môžete na teplo alebo na studeno vďaka tomuto návodu.
Tento šalát zvyknem pripravovať veľmi často. Niekedy využijem aj to, že mi zvýšia cestoviny od obeda a neviem čo s nimi. Je jedno, či si vyberiete pene, mašličky alebo vrtuľky. Vždy chutí famózne.
300 g cestovín
2 plechovky tuniaka (kúsky vo vlastnej šťave)
2 hrnčeky brokolice (rozdelenej na menšie hlávky)
2 hrnčeky cherry paradajok
70 ml bieleho suchého vína (ak chcete teplý šalát – nie pre deti)
1 strúčik cesnaku
120 ml olivového oleja (ak použijete tuniaka v oleji, stačí vám lyžica olivového oleja)
1 žltá paprika
1 malá červená cibuľa
hrsť čerstvej petržlenovej vňate
1 polievková lyžica kečupu (voliteľné)
syr na postrúhanie podľa chuti (gouda, tehla, parmezán,…)
Cestoviny si dáme variť do osolenej vody s troškou oleja. V ďalšom menšom hrnci si uvaríme brokolicu, ktorú sme rozdelili na menšie hlávky. Stačí iba krátko – po zovretí vody ju tam necháme asi 3 až 5 minút na malom plameni a potom ju precedíme a necháme trošku vychladnúť. Kým sa nám cestoviny a brokolica varia, prichystáme si všetky ingrediencie. Nakrájame si červenú cibuľu na úzke pásy, žltú papriku umyjeme a nakrájame rovnako na tenké dlhšie „hranolčeky“. Cherry paradajky umyjeme a rozkrojíme na polovice. Na olivovom oleji si osmažíme prelisovaný cesnak – iba veľmi rýchlo a následne k nemu pridáme tuniaka z konzervy. Najlepšie je využiť kúsky tuniaka vo vlastnej šťave. Ak však doma máte len tuniaka v oleji, osmažte cesnak len na lyžici olivového oleja a potom pridajte tuniaka aj s olejom z plechovky. K tuniakovi ihneď prilejeme trochu bieleho vína, no ak pripravujete toto jedlo deťom, pokojne tento krok vynechajte. Pridáme trošku soli a čierneho korenia, na škodu nie je ani trochu bazalky. Môžeme dochutiť lyžicou kečupu. Tuniaka na víne krátko premiešame, smažíme na veľkom plameni asi minútku až dve. Potom stiahneme zo sporáka. Uvarené cestoviny precedíme a vysypeme do pripravenej misy alebo hrnca. Prelejeme ich osmaženým tuniakom na cesnaku a víne a zamiešame. Následne do misy pridáme zvyšné suroviny – cibuľu, papriku, cherry paradajky a brokolicu a znovu zamiešame. Na záver posypeme nakrájanou pertržlenovou vňaťou a ozdobíme strúhaným syrom.
Ak chcete pripraviť rýchlejšiu verziu šalátu na studeno – stačí uvariť cestoviny a brokolicu, následne ich zmiešať s tuniakom a všetkou pripravenou zeleninou. Olivový olej si zmiešame s prelisovaným cesnakom a namiesto vína môžeme pridať trochu citrónovej šťavy. Touto zmesou zalejeme šalát, pridáme soľ a čierne korenie a premiešame. Podávame rovnako so syrom a petržlenovou vňaťou.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: Jana