Máte chuť na zdravý cestovinový šalát so zeleninou? Zabudnite na ťažké majonézové dressingy. Sú zbytočne kalorické a ak sa snažíte žiť zdravo, určite oceníte aj zdravšiu verziu. Čerstvá zeleninka, cestoviny a mozzarella. Ideálne svieže spojenie chutí. Navyše, v chladničke vám vydrží aj 5 dní. Ak chcete čo najzdravšiu verziu, zvoľte strukovinové cestoviny.
Budeme potrebovať:
- cestoviny (penne, fusili, motýliky…)
- 1 hrnček nakrájanej papriky
- 1 hrnček cukety
- 1 hrnček cherry paradajok
- 1 hrnček olív zelených aj čiernych
- zelená jarná cibuľka
- 1 hrnček strúhaného parmezánu
- 1 hrnček mozzarella guličiek
- čerstvá bazalka
Na dressing
- olivový olej
- citrónová šťava
- soľ a korenie
- trošku vínneho octu
- trošku čili
Postup:
- V slanej vode si klasicky uvaríme cestoviny, ktoré následne scedíme a necháme ich vychladnúť. Môžete ich po uvarení trochu pokvapkať olejom a premiešať, aby sa nezlepili.
- V miske si pripravíme dresssing a to tak, že v rovnakom pomere zmiešame všetky ingrediencie okrem soli a korenia. Dochutíme, premiešame a vyvážime chute tak, ako chceme. Ak chceme kyslejšiu, pridáme šťavu z citróna, ak chceme trochu sladšiu, pridáme trošku medu.
- Zeleninu si očistíme a nakrájame na drobno. Všetko vložíme do misky, zalejeme dressingom a premiešame, pridáme bazalku. Šalát dáme do chladničky aspoň na dve hodiny, aby sa chute prepojili. V chladničke vám vydrží aj 5 dní a hodí sa aj k mäsu. Dobrú chuť.
Lucia M.