Buchty s makom

Loading...
(0 / 5)

Ak máte radi sladké pečivo, potom určite oceníte aj tieto makovo-čokoládové domáce buchty, ktoré vás po prvom ochutnaní prenesú do detstva a k spomienkam na babičkinu kuchyňu. Také cesto ako je práve to domáce nekúpite nikde v obchode. Navyše spojenie maku a čerešní alebo višní, to je rokmi overená kombinácia, ktorá nikdy nesklame.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Galina Poluhtina (@poluhtina_68) on

Na makové buchty budeme potrebovať:

  • 12 gramov droždia
  • 150 gramov cukru
  • 400 ml mlieka
  • 200 gramov masla
  • 1 vajíčko
  • 470 gramov múky
  • 350 gramov maku
  • 350 gramov čerešní alebo višní
  • 100 gramov tmavej čokolády
  • 1-3 PL smotany na šľahanie

Postup:

  • V asi 60 ml teplého mlieka si rozrobíme droždie a asi 15 gramov cukru. Premiešame, prikryjeme v miske a necháme na teplom mieste asi pol hodinku. Do hrnca si nalejeme asi 130 ml mlieka a pridáme 120 gramov masla. Začneme zahrievať, kým sa nám maslo neroztopí. Odstavíme, pridáme 1 vajíčko, 80 gramov cukru a dobre premiešame.
  • Mliečnu zmes si premiešame s droždím a pridáme múku. Cesto dobre premiešame rukami, trvať nám to bude dlhšie, no na záver ho len na vrchu potrite troškou oleja a nechajte ešte hodinku nakysnúť.
  • Medzitým si zahrejeme 200 ml mlieka a pridáme do hrnca aj mak. Varíme a keď nám zmes trošku zhustne, pridáme odkôstkované čerešne alebo višne a cukor. Premiešame a odstavíme.
  • Cesto si vyvaľkáme a potrieme ho zvyšným roztopeným maslom. Pridáme makovo čerešňovú vrstvu a zrolujeme. Nakrájame na menšie slimáky a naukladáme ich na plech, necháme ešte podkysnúť. Pečieme ich asi 30 minút pri teplote 180 stupňov.
  • Na záver buchty polejeme roztopenou čokoládou, ktorú sme si zmiešali s troškou smotany. Dobrú chuť.

Lucia M.

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x