Tradičné sladké jedlo, ktoré však mnohí kupujú v obchode. Ak chcete naozaj skvelé buchty, ktoré pripravíte aj doma, vyskúšajte tento recept. Naplniť ich môžete lekvárom, makom, tvarohom alebo orechami. Na posýpku je najlepšie granko s roztopeným maslom. Takto ich pripravujeme už celé desaťročia.
- 500 gramov polohrubej múky
- štipka soli
- 2 PL cukru
- 1 vajíčko
- 3 PL oleja
- polovica droždia
- 1 ČL cukru do kvásku
- 3 dcl vlažného mlieka
- V miske si najskôr urobíme kvások. Droždie zmiešame s cukrom a 1 dcl vlažného mlieka. Necháme chvíľu kvasiť a následne spolu s ostatnými surovinami vymiesime cesto. Necháme ho klasicky vykysnúť. Potom ho rozvaľkáme a povykrajujeme si okrúhle tvary. Do stredu dáme napríklad lekvár, pogúľame a necháme buchty ešte podkysnúť.
- Paríme ich v hrnci asi 8 minút. Potom ich posypeme makom, grankom a práškovým cukrom a môžeme podávať spolu s roztopeným maslom. Náplň do buchiet nech si každý zvolí takú, ako má najradšej. Dobrú chuť.
Lucia M.