Bravčové soté na hrášku je jednoduchý a základný recept. Ak nemáte radi tarhoňu, pokojne môžete uvariť aj ryžu alebo cestoviny. Ide o recept, ktorý by mal byť súčasťou každej slovenskej kuchyne. Pripravila ho pani Gabika a určite ho musíte vyskúšať.
- 700 gramov bravčového stehna
- 2 menšie cibule
- 4 paradajky
- 1 hrnček najemno nastrúhaného zeleru
- 350 gramov mrazeného hrášku
- 1 ČL Worchesterovej omáčky
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL kečupu
- 1 ČL kurkumy
- 3 ČL grilovacieho korenia
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 2 pretlačené strúčiky cesnaku
- 1 ČL oregana
- 2 guličky nového korenia
- 1 PL hladkej múky
- soľ
- Speníme si cibuľu dosklovita a pridáme pokrájané paradajky a necháme ich podusiť. Následne pridáme worchester a opekáme. Mäso si narežeme na kocky a pridáme koreniny + sójovú omáčku a poriadne v mise premiešame, nech sa mäso obalí všetkými ingredienciami.
- Tento krok môžeme urobiť aj deň vopred a mäso takto nechať marinovať. Mäso pridáme k poduseným paradajkám a opekáme, nech sa nám poriadne zatiahne z každej strany. Podlejeme vývarom alebo vodou, pridáme šálku nastrúhaného zeleru, 2 pl kečupu a pod pokrievkou dusíme 50 minút.
- Následne pridáme mrazený hrášok. Na záver omáčku zahusťujeme hladkou múkou rozhabarkovanou v deci vody. Cez sitko prelejeme k omáčke a poriadne zamiešame. Povaríme ešte 10 minút a máme hotovo. Omáčku ochutnáme a poprípade dochutíme. Pred podávaním posypeme syrom. Podávame s tarhoňou alebo ryžou.