Bravčové kotlety sú vynikajúce na hubovej omáčke. Ak však chcete vyskúšať niečo naozaj gurmánske a anglické, pridajte do nich brandy. Tento recept je chutný na zbláznenie a pritom jeho príprava je jednoduchšia, ako keď idete vyprážať rezne.
Gurmánska príchuť, štýlový tanier, zdravé a chutné jedlo. A navyše je pripravené za pár minút. Ak chcete skúsiť tento recept, ale nežiadajú sa vám práve bravčové kotlety, pokojne použite inú časť prasiatka, ktorú máte radi. Toto jedlo vynikajúco chutí aj keď sa pripravuje z obyčajného bravčového karé, ale rovnako dobré je z panenky.
Ak ste sa predsa rozhodli, že použijete kotlety, dbajte na ich prípravu. Kľúčom k dobre pripraveným kotletám je pečenie. Nemusíte ich však dávať na dlhú dobu do rúry. Na takéto pečenie vám perfektne postačí aj panvica a stredný plameň. Potom na niekoľko minút kotlety jednoducho premiestnite do rúry na vyššiu teplotu. Mnoho ľudí bravčové kotlety varí a preto výsledný efekt nemusí byť až taký vydarený.
4 bravčové kotletky
4 šálky nakrájaných čerstvých šampiňónov
2-3 väčšie šalotky nakrájané na tenké kolieska
2 PL nasekanej pažítky
2 strúčiky cesnaku
½ šálky brandy
1 šálka šľahačkovej smotany
½ hrnčeka vývaru, alebo bujónu
1 PL slnečnicového oleja
1 ČL mletého čierneho korenia
1 ČL soli
Mäso si osolíme a okoreníme. Na panvici si rozohrejme olej a kotlety necháme opiecť na strednom ohni približne 5-7 minút z každej strany. Po opečení na panvici premiestnime kotlety do zapekacej misky a neprikryté vložíme do rúry na teplotu 350 stupňov. Necháme ich tam približne tak dlho, kým budeme pripravovať omáčku.
V prípade, že robíme inú časť bravčoviny, napríklad panenku, alebo karé, do rúry mäso dávať nemusíme, stačí ho pripraviť na spôsob steakov na panvici.
Vo výpeku, ktorý ostal z kotliet osmažíme nakrájané šampiňóny do zlatista. V prípade potreby pridáme na panvicu olej, alebo maslo. Keď sa trochu podusia, pridáme k nim šalotku a cesnak a necháme opäť pár minút povariť.
Potom pridáme brandy. Necháme odpariť alkohol a vmiešame smotanu. Varíme, kým omáčka mierne nezhustne. Keď začne hustnúť, pridáme kurací vývar, alebo bujón a opäť varíme až pokým omáčka nezíska potrebnú konzistenciu.
V prípade, že nám omáčka nechce zhustnúť, po malých častiach pridávame maslo. To jej dodá tú správny šmrnc.
Omáčku ochutíme soľou a korením. Vyberieme si kotlety z rúry a vložíme ich k omáčke.
Podávame ozdobené nasekanou pažítkou. Výborne chutia s opekanými zemiačikmi, ale ak sa chcete blysnúť pred známymi, pripravte im k jedlu extra zdravú grilovanú zeleninu. K mäsu sa hodí fantasticky, len pozor, aby ste to neprehnali s paprikou. Tá by mohla potlačiť chuť jemných šampiňónov. Prajeme dobrú chuť!
(Monika), artandthekitchen.com