Bravčové mäso v medovej marináde

(5 / 5)

Naučiť sa pripraviť šťavnaté mäso si vyžaduje roky praxe. Určite sa už aj vám stalo, že ste postupovali podľa receptu, no aj tak ste z rúry vytiahli mäso, ktoré bolo buď vysušené, alebo gumené. Dnes vám povieme, ako pripraviť bravčové mäso tak, že zožnete pochvalu od každého. Chrumkavé na povrchu a šťavnaté vo vnútri. Najkrehkejšia časť je práve panenka, ktorá si nevyžaduje dlhú prípravu. Ak si myslíte, že je chyba, keď je vo vnútri ružová, mýlite sa. Vtedy je hotová a môžete ju podávať. Mňam!

Budeme potrebovať:

800 gramov bravčovej panenky

3 strúčiky cesnaku

3 PL medu

2 PL dijonskej horčice (môže byť aj francúzska alebo klasická)

3 PL olivového oleja

trošku tymiánu

1 citrón

1 liter vody

cca 45 gramov cukru

cca 45 gramov soli

Postup:

Mäso si umyjeme a očistíme. Nezabudneme ho dobre vysušiť papierovou utierkou. V 1 litri teplej vody si rozpustíme soľ a cukor. Do vody ponoríme mäso a necháme ho v chladničke asi hodinu. Ak chcete, môžete aj dlhšie. Vodu následne zlejeme a mäso dobre vysušíme pomocou papierových utierok. Medzitým si pripravíme marinádu. Cesnak ošúpeme a pretlačíme, zmiešame s citrónovou šťavou. Pridáme med, horčicu, tymián, olivový olej a horčicu. Panenku dobre namarinujeme a môžeme ju nechať ešte v chladničke oddychovať. Ak nemáme dostatok času, dáme ju do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pripravujeme ju asi 10 minút. Ak chceme trochu prepečenejšiu, postupujeme nasledovne. Rúru si zapneme na 190 stupňov a pečieme ju 30 minút. Každých 5 minút ju ale pridáme lyžičku vody a mäso pooblievame marinádou, aby sa nevysušilo. Dobrú chuť.

zdroj titulnej fotky: pixabay, Lucia M.

 

Chutil ti tento recept?

komentárov

x