Naučiť sa pripraviť šťavnaté mäso si vyžaduje roky praxe. Určite sa už aj vám stalo, že ste postupovali podľa receptu, no aj tak ste z rúry vytiahli mäso, ktoré bolo buď vysušené, alebo gumené. Dnes vám povieme, ako pripraviť bravčové mäso tak, že zožnete pochvalu od každého. Chrumkavé na povrchu a šťavnaté vo vnútri. Najkrehkejšia časť je práve panenka, ktorá si nevyžaduje dlhú prípravu. Ak si myslíte, že je chyba, keď je vo vnútri ružová, mýlite sa. Vtedy je hotová a môžete ju podávať. Mňam!
800 gramov bravčovej panenky
3 strúčiky cesnaku
3 PL medu
2 PL dijonskej horčice (môže byť aj francúzska alebo klasická)
3 PL olivového oleja
trošku tymiánu
1 citrón
1 liter vody
cca 45 gramov cukru
cca 45 gramov soli
Mäso si umyjeme a očistíme. Nezabudneme ho dobre vysušiť papierovou utierkou. V 1 litri teplej vody si rozpustíme soľ a cukor. Do vody ponoríme mäso a necháme ho v chladničke asi hodinu. Ak chcete, môžete aj dlhšie. Vodu následne zlejeme a mäso dobre vysušíme pomocou papierových utierok. Medzitým si pripravíme marinádu. Cesnak ošúpeme a pretlačíme, zmiešame s citrónovou šťavou. Pridáme med, horčicu, tymián, olivový olej a horčicu. Panenku dobre namarinujeme a môžeme ju nechať ešte v chladničke oddychovať. Ak nemáme dostatok času, dáme ju do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pripravujeme ju asi 10 minút. Ak chceme trochu prepečenejšiu, postupujeme nasledovne. Rúru si zapneme na 190 stupňov a pečieme ju 30 minút. Každých 5 minút ju ale pridáme lyžičku vody a mäso pooblievame marinádou, aby sa nevysušilo. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: pixabay, Lucia M.