Banánový šľahačkový koláč s plnkou

(4 / 5)

Blíži sa vianočné obdobie, kedy v každom dome rozvoniava vianočné pečivo a koláčiky. U mnohých sa doma tradične pripravuje každý rok to isté. Medovníčky, linecké, úliky a samozrejme aj nejaký ten plnkáč. Piecť nové zákusky či koláče mnohých neláka. My pre vás máme nový recept na lahodný koláč, ktorý je síce náročnejší, čo sa ingrediencií týka, no na tanieri vyzerá božsky.

Budeme potrebovať:

Cesto:

  • 50 g masla
  • 3 lyžice kakaa
  • 1 lyžica medu
  • 125 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 100 g múky
  • 100 g cukru
  • prášok do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny

Plnka:

  • 700 ml mlieka
  • 3 lyžice kávy
  • 3 žĺtky
  • 1 vanilkový puding
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 g masla
  • 2/3 šálky práškového cukru

Zvyšné potrebné ingrediencie:

  • 100 g kávy
  • 1 kg banánov
  • 1/2 citrónovej šťavy
  • 3 lyžice kakaa
  • 350 ml šľahačkovej smotany
  • 1/3 šálky cukru
  • 40 g horkej čokolády a 20 g bielej čokolády
  • 1/2 šálky kávy
  • 2 lyžice ľubovoľného sirupu (napr. čokoláda, oriešok, mandľa)

Postup:

  • Do hrnca vložte maslo, kakao a med. Všetko nechajte rozpustiť tak, aby vznikla riedka zmes. Dajte preč z ohňa a nechajte pár minút postáť. Následne pridajte mlieko, zamiešajte a pridajte vajíčka. Stále dôkladne miešajte.
  • Do misky si nasypte múku zmiešanú s práškom do pečiva pridajte ešte cukor a sódu bikarbónu. Všetko premiešajte a následne nalejte zmes z hrnca. Hmotu nalievajte za chodu mixéra. Je to dobré hlavne kvôli tomu, aby sa v ceste nevytvorili hrčky.
  • Cesto pečte 15 minút pri teplote 180 stupňov na plechu s papierom na pečenie. Vychladnuté cesto potrite slivkovým džemom a polejte vybranými sirupmi (stačiť však bude aj džem). Prejdite na prípravu plnky.
  • Do misky si nalejte 1/2 mlieka, vaječné žĺtka a puding. Druhú polovicu si dajte variť spolu s kávou a vanilkovým cukrom. Keď mlieko začne vrieť za použitia tyčového mixéra vlejte vopred pripravenú mliekovú zmes. Nechajte ešte pár minút povariť a následne dajte zmes do chladnej miestnosti nech poriadne vychladne.
  • Počas toho si zmiešajte maslo s práškovým cukrom a pridajte do mliekovej zmesi. Ak máte hotové cesto môžete prejsť ku skladaniu koláča. Ošúpte si banány a nakrájajte ich na kolieska. Tie vedľa seba poukladajte na upečené cesto.
  • Keď už budú poukladané posypte ich cez sitko jemne kakaom. Na banány dajte pripravený krém, do ktorého ešte pridajte smetafix, ak je redší. Na výsledný krém už len dajte vyšľahanú šľahačku, ktorú posypte postrúhanou čokoládou. Dobrú chuť.

foto: instagram, Gabriela

Chutil ti tento recept?

komentárov

x