Vynikajúci zákusok bez pečenia pošteklí aj tie najvyberanejšie chuťové poháriky. Bohatá dávka banánov a krémovej pudingovej náplne doplnená karamelovou chuťou je skvelá kombinácia, ktorú jednoducho musíte skúsiť. Podľa nasledujúceho receptu si tento lahodný chladený dezert pripravíte veľmi jednoducho.
asi 230 g maslových sušienok (napríklad Bebe)
200 g masla
3 až 4 polievkové lyžice cukru
štipka soli
1 kávová lyžička škrobu
500 ml mlieka
1 smotanový (vanilkový) puding
1 salko (skaramelizované)
50 g mandlí (plátky)
2 až 3 banány
trochu citrónovej šťavy
200 ml smotany na šľahanie
2 lyžičky želatíny
50 ml vriacej vody
Najprv si pripravíme puding, ktorý by mal byť vo výsledku hustejší, ako zvyčajne. 400 ml mlieka si dáme zohriať do hrnca a kým sa mlieko začína zohrievať vo zvyšných 100 ml mlieka si rozmiešame cukor a škrob. Následne túto zmes vylejeme do už teplého mlieka na sporáku a stále miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Miešame, pokiaľ nie je puding veľmi hustý (keď vychladne, mala by v ňom ostať stáť zapichnutá lyžica). Následne puding stiahneme zo sporáka a necháme vychladnúť. Ideálne je hrniec zakryť potravinárskou fóliou, aby sme zabránili tvorbe „kožky“ na povrchu pudingu. Kým sa nám puding chladí, vo väčšej mise si pomocou mixéra vyšľaháme maslo (necháme zmäknúť pri izbovej teplote) so štipkou soli. Nemixujeme dlho, stačí len pokiaľ je maslo jemné a krémové. Následne za stáleho šľahania mixérom (nízke otáčky) k maslu pridávame po lyžici vychladeného pudingu. Šľaháme, kým sa ingrediencie prepoja ale nepreháňame to, aby sa nám nezačala hmota oddeľovať (zrážať).
Pripravíme si vyššiu formu (približne rozmer 22 x 22 cm) a vyložíme ju papierom na pečenie. Na jej dno potom naukladáme vrstvu sušienok, aby sme pokryli celú plochu. Na sušienky nanesieme vrstvu skaramelizovaného kondenzovaného mlieka (nie veľmi hrubú vrstvu, aby nebol zákusok presladený) a následne na to naukladáme ďalšiu vrstvu sušienok. Potom nasleduje pudingová vrstva – natrieme polovicu pudingovej zmesi. Následne si nakrájame banány na kolieska a pokropíme ich citrónovou šťavou. Tak dosiahneme, že banány nám v zákusku nezhnednú a zachovajú si svoju farbu. Banány naukladáme vedľa seba po celej pudingovej ploche a potom ich zalejeme zvyškom pudingovej zmesi. Na ňu naukladáme ďalšiu vrstvu keksov.
Dobre vychladenú smotanu na šľahanie si vyšľaháme na nadýchanú šľahačku a primiešame k nej salko. Množstvo určíte podľa seba, ak máte radšej sladké dezerty, pridajte ho viac. Vo vriacej vode si rozmiešame lyžičku želatíny a potom ju necháme vychladnúť. V želatíne postupne rozmiešavame po lyžici šľahačky so salkom – asi 3 lyžice. Potom karamelovú šľahačku rozmiešanú v želatíne pridáme k šľahačke a chvíľu šľaháme. pripravenú karamelovú šľahačku natrieme na vrch zákuska a posypeme to lupienkami mandlí. Zákusok necháme v chladničke stuhnúť niekoľko hodín (ideálne cez noc) a následne podávame. Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: instagram, Jana