Poznáte nádherný koláč anjelské slzy? Je to zákusok, ktorý mnohí ľudia obľubujú, no má aj naozaj krásny názov. Nepatrí možno k tým jednoduchším, no určite si pochutnáte. Recept nám poslala pani Majka.
Na anjelské slzy budeme potrebovať
- 150 gramov hladkej múky
- 80 gramov masla
- 2 PL práškového cukru
- štipka soli
- 1 ČL prášku do pečiva
- žĺtok
- 1 PL jogurtu
- 4 bielka + 4 PL kryštálového cukru (na sneh)
Na plnku
- 500 gramov tvarohu
- 100 gramov kyslej smotany
- 3 žĺtka
- 150 gramov práškového cukru
- vanilkový cukor
- 3 PL detskej krupice
Anjelské slzy si pripravíme nasledovne
- Najprv si pripravíme cesto. Múku zmiešame s cukrom, soľou a práškom do pečiva. Potom pridáme maslo, ktoré si nakrájame.
- Následne pridáme žĺtok a jogurt. Vymiešame na cesto, ale miešame len dokým sa nám nespoja všetky ingrediencie.
- Cesto zabalíme a odložíme aspoň na polhodinu.
- Pripravíme si plnku. Tvaroh rozpučíme, pridáme smotanu, žĺtky a cukor, všetko si premiešame. Na konci pridáme krupicu a necháme postáť.
- Kým plnka stojí, vyberieme si cesto, ktoré rozvaľkáme, dáme na plech na pečenie a na pár minút odložíme do mrazničky.
- Potom na 180 stupňoch pečieme zamrznuté cesto 15 minút. Následne ho vyberieme, znížime teplotu na 160 a rozotrieme plnku. Pečieme 30 minút.
- Medzitým si z bielok pripravíme sneh. Keď vyberieme koláč z rúry, sneh rozotrieme na vrch koláča.
- Potom vrátime do rúry. Aby sme spravili slzy, rúru vypneme, chvíľu necháme vetrať a vrátime do teplej rúry na nejaké dve hodiny.