Lievance, alebo ako ich volám ja „pancakes“, sú u nás doma veľmi obľúbeným jedlom. Ich príprava je oveľa rýchlejšia ako pri palacinkách, takže v kuchyni nestrávite celú večnosť a musím povedať, že sú tieto lievance aj celkom sýte, takže po nich nikto neostáva hladný. Prezradím vám jeden trik, vďaka ktorému vaše lievance naberú úplne iné rozmery.
Budete potrebovať:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
- 1 vajíčko
- 1 a 1/2 hrnčeka mlieka
- 2 lyžice oleja
- 3 lyžice cukru
- nutela alebo džem
- čerstvé ovocie, napríklad jahody
Postup:
- V miske si zmiešame pomocou mixéru všetky ingrediencie. Pri lievancoch je skvelé to, že môžete tak trochu využiť vašu fantáziu. Chcete čokoládové cesto? Pridajte kakao. Chcete viac ovocia? Do cesta prihoďte pár čerstvých čučoriedok.
- Cesto si môžete chvíľu nechať v chladničke odstáť, ja som ich už pripravovala aj hneď. Cesto má byť hustejšie ako to, ktoré používame na palacinky. Je oveľa vláčnejšie a vidíte bublinky, ktoré spôsobuje samozrejme prášok do pečiva.
- Na samotné pečenie na panvici používam kokosový olej, ale pokojne použite maslo či klasický olej. Na panvicu si pomocou naberačky nalejte cesto, ktoré automaticky vytvorí kruh.
- Keď na lievancoch vypukajú všetky bublinky, resp. keď ich už vidíte zreteľne, lievance otočte a smažte ich aj z druhej strany. Podávajte ich s džemom, nutellou alebo čerstvým ovocím. Skvelý recept na raňajky, obed, ale aj večeru. A hlavne, skvelý recept pre všetkých maškrtníkov. Svet je s dobrými teplými lievancami predsa len o trochu krajší, no nie? Dobrú chuť.
Lucia M.