Jar sa začala a s ňou aj sezóna rôznych druhov ovocia a zeleniny. Odštartoval to medvedí cesnak a momentálne je v kurze práve špargľa. Ak ju v obchode stále obchádzate, pretože neviete, ako ju správne pripraviť, možno vám pomôžu nasledujúce tipy. Cez víkend sme ju pripravovali, ideálne sa hodí v spojení s vajíčkami, slaninkou ale aj s rybou alebo mäsom. Spraviť z nej môžete aj polievku, no my ju máme najradšej uvarenú.
Čo sa týka vitamínov, špargľa obsahuje vitamíny skupiny B, provitamín A, E, C a PP. Obsahuje mikro aj makro prvky ako vápnik, draslík, síru, horčík, železo, fosfor, zinok a samozrejme antioxidanty. Má nízku kalorickú hodnotu a dobre sa trávi, čo sú vynikajúce vlastnosti zeleniny. 100 gramov špargle obsahuje len 22 kcal, a preto je vhodná aj ak dodržujete princípy zdravého stravovania.
Všetky tehotné ženy by špargľu mali okamžite zaradiť do jedálnička. Zabraňuje zadržiavaniu vody v tele a dokonca pomáha predchádzať nízkej pôrodnej hmotnosti u bábätka.
V prvom rade sa na ňu dobre pozrite v obchode. Stonky by nemali byť suché a zožltnuté, ideálna je, keď má farbu zeleného hrášku a hlavičky trochu tmavšie. Vtedy je čerstvá a dobrá na prípravu. Špargľu si ošúpte, ak je menšia a nožičky tenšie, nemusíte ju ani šúpať. Z nožičiek je potrebné odrezať aspoň 2 centimetre, hlavičky nechávame.
Do hrnca si nalejeme horúcu vodu, ktorú osolíme. Špargľu prepláchneme pod vodou a zviažme šnúrkou. Varíme ju postojačky tak, že hlavičky z vody vytŕčajú, preto je ideálny vysoký hrniec. Teraz to najdôležitejšie. Zelenú špargľu nevaríme dlho. Ideálne 2-5 minút, záleží aj od hrúbky stoniek. Bielu špargľu varte cca 5-7 minút. Vtedy má správnu chuť a nestratí vitamíny. Následne uvarenú špargľu schlaďte pod studenou vodou, alebo ju rovno namočte celú v miske s vodou. Ide o to, aby sa zastavil proces varenia a nebola príliš mäkká. Teraz ju môžete naservírovať napríklad k vajíčkam a holandskej omáčke.
Lucia M.