Ako pripraviť najlepšie kysnuté cesto?

(5 / 5)

Pokračujeme v sérii rád od labužníkov, ktorí vždy odovzdajú svoje domáce tipy, ako tradičný recept ešte vylepšiť. Priniesli sme vám už tipy na labužnícke rezne aj palacinky. Dnes sme sa zamerali na kysnuté cesto, ktoré taktiež každý pripravuje trochu inak. Máte nejaké iné tipy? Napíšte nám ich do komentárov.

Foto: Lucia M.
  • Recept: 500 g hl múka+ 500 g pol. múka, 5 dkg kvasníc, pol litra mlieka, 4 žĺtky, 21 g cukru, 21 g masti, maslo, olej, masť, štipka soli
  • Ja dávam kysnuté cesto do studenej rúry, hneď ako ju zapnem. Vždy pekne napuchne.
  • Vždy na 1 kilo múky 2 dcl mlieka na kvások a 4dcl teplej vody.
  • Mňa svokra naučila recept, ako robievala aj jej mamka: múku hladkú špeciálnu, droždie, lyžicu cukru viac nie, soľ, mlieko. Cesto má byť redšie, nie husté, aby boli napríklad šišky nadýchané. Miesiť, kým neostane čistá ruka.
  • Do chladničky dávam kysnúť cesto na langoše, zakryté igelitovým sáčkom, alebo v ňom. Tam kysne pomalšie, ale je vláčnejšie a môže tam byť aj 2 dni. Postupne si odoberám, ale zasa tak dlho málokedy vydrží. 
  • Ja pred pečením potriem olejom a po upečení horúce potriem mliekom. Skúste, mám to už roky overené. Recept od svokry.
  • Ja dávam do pečených buchiet olej a sú mäkké aj 4 dni.
  • Pozor!!! Veľa robí aj rúra … Robievam kysnuté často a ja mám mäkké nadýchané cesto či je to sladké alebo sú to pagáče. U mojej mamy sú tvrdé ako skala, už keď chladnú. Postup a ingrediencie na chlp presné a koláče pagáče tvrdé. U starkej zas na druhý deň tvrdé, keď pečiem doma môžme jesť aj na 3 deň.
  • Ja dávam maslo do cesta, ale moja starká dávala bravčovú masť. Je to pravda sú super mäkučké, ale treba dať len žĺtka. Bielka sa môžu zraziť, ako hovorila moja starká.
  • Keď sa nedá veľa vajec, cesto zostane mäkké, zväčša dávam na pol kila muky 1 vajíčko, najlepšie len žĺtko.
  • Áno, mám to odskúšané, namiesto masla bravčovú masť. Ja recept ťažko pridám, lebo kysnuté cesto robím od oka, nevážim ale moja prababička robila úplne úžasné koláče, ktoré boli mäkké aj za 3 dni, ale to mala rúru na drevo.
  • Knedlík a buchty na pare zarábam cesto s minerálnou vodou, koláče dávam olej droždie kypriaci prášok jedno vajce. Miešam múku hladkú a výberovú.
  • Nastrúhať uvarené studené zemiaky a cesto je mäkké aj týždeň.
  • Do druhého dňa u nás nikdy nevydrží. Skúste pridať do cesta bravčovú masť, cesto je potom mäkučké a dobre sa s ním robí.
  • Skúste do cesta dať 1 kyslú smotanu okrem ostatných ingrediencií.

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x