5 tipov ako pripraviť bravčové mäso

(5 / 5)

Bravčové mäso je v našich kuchyniach obzvlášť obľúbené. Okrem toho, že je chutné, na výber je ho mnoho a je aj lacné, jeho príprava nie je nijak zvlášť náročná. Tieto recepty vám vyčaria úsmev na tvári a len pri ich čítaní sa vám budú zbiehať slinky.

pixabay.com

Bravčová panenka s ananásom

Budete potrebovať:

500g bravčovej panenky

200g tvrdého syra

2-3 cibule

200g majonézy

400g ananásu (môže byť aj z konzervy)

30mll rastlinného oleja

soľ a korenie podľa chuti

pixabay.com

Ako prvé si očistite cibuľu a nakrájajte ju na polkrúžky. Mäso umyte a osušte papierovou utierkou, potom nakrájajte na plátky. Panenku jemne vytlčte, pokojne môžete aj päsťami, no dajte pozor, aby ste príliš nerozbili štruktúru mäsa. Pekáč si vymastite olejom, na dno poukladajte polkrúžky cibule, na ne plátky mäsa, osoľte a okoreňte a zalejte ich majonézou. Navrch položte kúsky ananásu a nastrúhajte syr. Pekáč prekryte alobalom a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov zhruba 30 minút.

Bravčová panenka na šampiňónoch

Budete potrebovať:

600g bravčovej panenky

200g čerstvých šampiňónov

1 cibuľa

2 PL rastlinného oleja

200g kyslej smotany

2 vajcia

75g tvrdého syra

soľ a korenie podľa chuti

pixabay.com

Bravčové mäso si umyte, osušte a odblaňte, nakrájajte ho na plátky hrubé približne 1 cm. Jemne vyklepte, osoľte a okoreňte. Očistite si šampiňóny a nakrájajte ich na plátky. Dajte ich smažiť na panvicu s trochou oleja a kým sa zatiahnu, cibuľu si nasekajte na drobno. Pridajte ju k šampiňónom a smažte, kým nebude sklovitá.  Potom si vezmite pekáč, vymastite dno olejom a poukladajte plátky mäsa. Kyslú smotanu vymiešajte s vajcami a vylejte zmes na mäso. Navrch nastrúhajte tvrdý syr. Pridajte korenie a zalejte všetko šampiňónmi s cibuľou. Osoľte a okoreňte a nechajte piecť prikryté alobalom pri teplote 180 stupňov asi 30 minút, prípadne, kým vrch nebude hnedastý.

Bravčová krkovička na paradajkách

Budete potrebovať:

700g bravčovej krkovičky

2 cibule

3-4 paradajky

200g tvrdého syra

100g majonézy

za hrsť petržlenovej vňate

30ml rastlinného oleja

soľ a korenie podľa chuti

pixabay.com

Bravčovú krkovičku si umyte, osušte a nakrájajte na plátky. Potom ju dobre vyklepte a osoľte. Pekáč vymastite olejom a mäso naň poukladajte. Cibuľu očistite a nakrájajte na krúžky, položte ich na pripravené mäso. Na krúžky, alebo plátky pokrájajte aj paradajky a dajte ich na cibuľu. Všetko zalejte majonézou. Dobre okoreňte a posypte petržlenovou vňaťou. Nakoniec navrch nastrúhajte tvrdý syr. Pekáč zakryte alobalom a dajte mäso piecť na 25 minút pri teplote 180 stupňov. Potom alobal odstráňte a nechajte ho piecť ešte asi 10 minút.

Bravčové karé na smotane

Budete potrebovať:

1kg bravčového karé

1 cibuľa

150g tvrdého syra

½ šálky šľahačkovej smotany

½ šálky plnotučného mlieka

soľ a korenie podľa chuti

pixabay.com

Bravčové mäso si umyte a nakrájajte na plátky hrubé 1-1,5 cm. Všetky dobre vyklepte a zasoľte. Pekáč vymastite trochou oleja alebo masla a položte na dno mäso. Cibuľu očistite a nakrájajte na polkrúžky. Rozložte ich na mäso a posoľte, okoreňte. Smotanu s mliekom vymiešajte a vylejte na mäso. Navrch postrúhajte syr, klesne pod tekutinu. Pečte bez alobalu pri teplote 180 stupňov približne 60 minút.

Bravčové mäso na slivkách

Budete potrebovať:

500g bravčového mäsa (akékoľvek)

100g sliviek (môžu byť aj sušené, ideálne sú čerstvé)

1 cibuľa

3 PL kyslej smotany

150g tvrdého syra

soľ a korenie podľa chuti

pixabay.com

Bravčovinu si očistite, umyte a nakrájajte na plátky. Nezabudnite mäso vyklepať, zasoliť a dobre zakoreniť. Hrúbka plátkov by mala byť 2 cm. Pekáč vymastite maslom a mäso naukladajte na dno. Cibuľu očistite a nakrájajte na polkrúžky. Poukladajte ju rovnomerne na mäso. Slivky si nakrájajte na tretiny, ak máte sušené, nezabudnite ich predtým na pár minút namočiť do vriacej vody. Posypte slivkami obsah pekáča. Zvrchu všetko potrite kyslou smotanou a posypte tvrdým syrom. Dajte piecť prikryté alobalom do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 45 minút. Prajeme dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x