Aj vy sa chystáte počas víkendu variť jahodový džem? Prečo nie, veď teraz ich varia všetci. Sezóna sladkých červených bobúľ sa nepochybne rozbehla, lenže prečo opakovať vždy tie zaužívané spôsoby? Aj jahodový džem sa dá pripraviť inak.
Nič sa k jahodám nehodí viac, ako svieže letné bylinky. Použitie mäty, bazalky a citrónov spraví z vášho džemu pochúťku, na akú nikdy nezabudnete.
Budete potrebovať:
2kg jahôd
1,5kg kryštálového cukru
2 citróny
25g čerstvej mäty
25g čerstvej bazalky
Jahody umyte, odstráňte zelené časti a vysypte ich do hlbokej misy, alebo hrnca, kde ich zasypte cukrom. Zacukrené ich nechajte odstáť niekoľko hodín a potom pristúpte k vareniu nezvyčajného džemu.
Jahody môžete pred varením prebehnúť ešte ponorným mixérom, aby sa z nich stala kaša, niektoré kúsky môžete nechať aj nepomleté. Dajte hrniec na mierny oheň a priveďte ich do varu. Varte asi 5 minút, potom pridajte umyté listy mäty a bazalky a varte ďalších 5 minút. Na záver do džemu dajte nadrobno nakrájanú, alebo pomixovanú jahodovú dreň. Nevytláčajte z citrónov teda len šťavu, ale ich pomixujte, alebo nakrájajte aj s dužinou. Stíšte plameň a nechajte džem variť ešte asi 15 minút. Potom ho odstavte a nechajte tuhnúť 8-10 hodín.
V druhej fáze varenia dajte hrniec späť na mierny plameň a priveďte zmes do varu. Varte ju 5 minút a potom ju nalievajte do sterilizovaných pohárov.
Ruže majú nádhernú vôňu a ak ste ešte neskúšali ochutnávať jahody s lupienkami ruží, potom ste urobili veľkú chybu. Napraviť ju ale môžete práve teraz.
Budete potrebovať:
1,5kg jahôd
200g ružových lupienkov
1,2kg cukru
100ml vody
1-2 ČL kyseliny citrónovej
Očistené a umyté jahody vložte do hrnca a zasypte ich polovičnou dávkou cukru. Nechajte ich cez noc odstáť a na druhý deň začnite variť džem. Šťavu zo zacukrených jahôd vylejte zvlášť do misky a pridajte k nej lupienky ruží. Pridajte kyselinu citrónovú a priveďte zmes do varu.
Keď zmes vrie, pridajte do nej aj zvyšné bobule a varte na stredne silnom plameni asi 5 minút. Odstavte zmes z ohňa a nechajte ju vychladnúť. Po úplnom vychladnutí prevarte zmes ešte raz, nechajte ju 10 minút vrieť a potom nalievajte do pohárov.
Koreniny sú základom života a tak sa pýtame, prečo si z takého afrodiziaka ako sú jahody neurobiť ešte viac? Pridajte aromatickú škoricu a aníz a o romantiku máte postarané.
Budete potrebovať:
2kg jahôd
2kg cukru
2 kolieska anízu
1 celá škorica
Jahody si zacukrite a nechajte 3 hodiny odstáť. Potom ich dajte na oheň, prevarte a varte ich 10 minút. Nechajte ich vychladnúť a keď sú celkom studené, vráťte ich na oheň a nechajte opäť prevrieť. Po prevretí pridajte do džemu pomleté koreniny a poriadne miešajte. Odstavte a nalievajte džem do pohárov.
Vodka je niečo, čo sa na prvý pohľad hodí ku všetkému viac, než k jahodovému džemu. Opak je pravdou, pretože džem nikdy nechutil lepšie, ako s týmto kalíškom čistého alkoholu.
Budete potrebovať:
3kg jahôd
2kg cukru
100ml vodky
1 ČL kyseliny citrónovej
Očistené a umyté jahody dajte do hrnca, zalejte ich vodkou a cukrom a premiešajte. Nechajte ich na noc v chladničke a na druhý deň začnite s varením džemu.
Dajte hrniec na plameň, priveďte zmes do varu a pridajte kyselinu citrónovú. Po niekoľkých minútach varenia zmes odstavte a po troch hodinách ju opäť vráťte na oheň. Tento postup opakujte 3 krát a pri poslednom varení džem prikryte a duste 10-15 minút pri miernom ohni. Potom nalievajte do pohárov. Uvidíte, ako vás tento džem zohreje najmä v zime.
Pri ostrých chutiach ešte ostaneme, pretože k jahodám sa priam žiadajú. Korenistý zázvor s kyslastou rebarborou je kombinácia, ktorá je k jahodám ako stvorená.
Budete potrebovať:
1kg jahôd
1kg rebarborových stopiek
50g čerstvého zázvoru
2kg cukru
200ml vody
Všetko ovocie si umyte, očistite, nakrájajte a vložte do hrnca. Pridajte nastrúhaný zázvor a cukor. Na ohni priveďte zmes do varu a varte asi 20-30 minút na miernom ohni. Odstráňte z tepla a nechajte džem 8-10 hodín odstáť. Na druhý deň ho opäť priveďte do varu a povarte ešte 10 minút. Potom nalievajte do sterilizovaných pohárov.
Pripadá vám to celé ako ohromný ohňostroj chutí? Aj má prečo. Tieto chuťovky sú naozaj len pre gurmánov, ktorí vedia oceniť dobrú kuchyňu a neboj sa experimentovať. Stanete sa jedným z nich? Dajte nám vedieť v komentároch.
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru