4 najlepšie cestá na Vianoce

Loading...
(5 / 5)

Počas vianočných sviatkov sa v mnohých domácnostiach pečie to isté. Medovníky, linecké, vanilkové rožteky a šuhajdy. Ak hľadáte skvelé recepty na základné cestá, prinášame práve 4 najobľúbenejšie. Napíšte nám do komentárov, čo pečiete každé Vianoce.

Vanilkové rožky

 

View this post on Instagram

 

A post shared by timetocookandbake (@timetocookandbake) on

  • 320 gramov hladkej múky
  • 160 gramov mletých orechov
  • 80 gramov práškového cukru
  • 240 gramov masla
  • 2 žĺtky
  • vanilkový a práškový cukor na obaľovanie

Postup:

  • Maslo izbovej teploty si vyšľaháme s cukrom a pridáme žĺtka. Do tejto hmoty pridávame aj múku a orechy. Hotové cesto si zabalíme do potravinárskej fólie a my ho nechávame cez noc v chladničke.
  • Na druhý deň si cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a rukami vytvarujeme rožteky. Tie naukladáme na plech a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10-12 minút. Keď nám trošku vychladnú obalíme ich v práškovom a vanilkovom cukre.

Linecké

 

View this post on Instagram

 

A post shared by myhomecz (@myhomecz) on

  • 375 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • náplň (jahodový, ríbezľový alebo marhuľový džem, nutella)

Postup:

  • Preosejte si múku cez sitko aby ste sa vyhli akýkoľvek hrudkám. Do preosiatej múky nakrájajte tuk, pridajte taktiež preosiaty cukor a žĺtky. Všetko pomaly a dôkladne premiešajte.
  • Zpracované cesto nechajte pól hodinku odpočívať v chladničke. Keď je cesto dostatočne vychladené, vyvaľkajte ho na veľkú, no nie však veľmi tenkú plochu. Z tejto plochy môžete vyrezávať koláčiky podľa vlastného vkusu.
  • Vyrezané koláčiky potom umiestnite na plech pokrytý papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 190 stupňov kým nie sú koláčiky hotové. Je dôležité počas pečenia koláčiky stále pozerať pretože môžu rýchlo zhorieť.
  • Upečené koláčiky nechajte postáť pár dní a potom ich naplňte. Na ozdobu ich môžete posypať napríklad orieškami. Dobrú chuť!

Medovníky

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Livia Mikulcikova (@jemezdravo.sk) on

  • 400 gramov hladkej múky
  • 140 gramov práškového cukru
  • 130 gramov smetolu
  • 2 vajíčka
  • 2 PL medu
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL perníkového korenia

Postup:

  • Cesto dobre vypracujeme a vymiesime, necháme ho v miske, prekryjeme a necháme cez noc v chladničke. Potom si cesto vyvaľkáme, povykrajujeme tvary a naukladáme ich na plech vedľa seba.
  • Rúru si predhrejeme na 150 až 160 stupňov. Medovníky pečieme, kým nie sú zlaté a až po upečení ich potierame žĺtkom.

Čokoládové Crinkles

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eleonora Rubaltelli (@eleonora_rubaltelli) on

  • 80 gramov cukru
  • 2 vajíčka
  • 200 gramov polohrubej múky
  • 2 PL kakaa
  • 100 gramov horkej čokolády
  • 40 gramov masla
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • práškový cukor na obalenie

Postup:

  • Čokoládu si nalámeme na menšie kúsky, dáme ju do sklenenej misky a spolu s maslom skombinujeme vo vodnom parnom kúpeli. V inej miske si vymiešame vajíčka s cukrom do bielej peny.
  • K pene po častiach pridávame vychladnutú čokoládovú hmotu a miešame. Pridáme prášok do pečiva, múku a kakao a vymiešame hustejšie cesto. Misku prekryjeme potravinárskou fóliou a cesto necháme pol hodinu odpočívať v chladničke.
  • Na plech si dáme papier na pečenie a vytvarujeme si guličky, ktoré obalíme v práškovom cukre a roztlačíme ich na tvar kolieska na papier. Dáme ich trochu ďalej od seba, pretože počas pečenia zväčšia svoj objem.
  • Pečieme ich asi 15-20 minút pri teplote 180 stupňov. Necháme vychladnúť a skladujeme v dózičke v chladničke. Dobrú chuť.

Lucia M.

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x