Cestoviny s omáčkou sú v týchto dňoch tzv. záchranným jedlom. Uvarené ich máte rýchlo a nemusíte vymýšľať, čo na obed alebo večeru. Tieto tri základné omáčky by mal poznať každý a môžete ich obmieňať, prípadne vylepšovať. Ktorá chutí najviac vám?
Budeme potrebovať:
- 800 gramov paradajok
- 1/2 cibule
- 2 mrkvy
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 PL medu
- 3 PL olivového oleja
- bazalka podľa chuti
- petržlenová vňať podľa chuti
- soľ a korenie
Postup:
- Lúpané paradajky si nasekáme na menšie kúsky a v hrnci si dáme zohrievať olivový olej. Na tom speníme cibuľku a nadrobno nakrájanú mrkvu.
- Pridáme soľ a korenie podľa chuti a dusíme. Varíme až kým nie sú cibuľa aj mrkva mäkké. Potom pridávame pretlačený cesnak a varíme sprudka asi 2 minúty.
- Následne pridávame paradajky, bazalku a vňať. Dochutíme lyžicou medu a premiešame. Varíme ju ešte asi 15 minút, aby nám zhustla a chute sa prepojili. teraz je omáčka pripravená na cestoviny. Dobrú chuť.
Budeme potrebovať:
- 2 lyžice masla
- 2 strúčiky čerstvého cesnaku
- polovicu čerstvej cibule
- 125 ml smotany na varenie 30%
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- V hlbšej panvici nechajte roztopiť maslo a pridajte k nemu cibuľu a cesnak. Cibuľu nechajte poriadne osmažiť a následne pridajte smotanu a strúhaný parmezán. Varte, kým sa syr neroztopí a nakoniec pridajte soľ a čierne korenie. Následne môžete podávať. Dobrú chuť.
Budeme potrebovať
- 2 strúčiky olúpaného cesnaku
- 2 hrnčeky bazalkových lístkov
- ½ hrnčeka pomletých orieškov (kešu, vlašské)
- 3 lyžice olivového oleja
- šťavu z jedného citróna
- soľ, korenie
Postup:
- Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme na hladkú zmes a naplníme sklenené poháriky. Do pesta môžete pridať aj strúhaný parmezán, ale sa väčšinou zaobídem bez toho. Dobrú chuť.