3 domáce nátierky

Loading...
(4.6 / 5)

Ide to aj zdravšie a chuť je výborná. Sú svieže, voňavé, plné zdravia. Ak hľadáte nejakú zdravú formu receptu, ste na správnom mieste. Dnes si povieme, ako pripraviť tieto skvelé nátierky zdravo. Rýchle raňajky môžete mať na stole už zajtra aj vy.

1. Fantastická žltá nátierka z cukety

natierka2
fitshaker.sk

Z cukety dokážete vykúzliť snáď hocijaké jedlo. A z tejto nátierky sa budete zalizovať až za ušami. Pripravte si večer dopredu a ráno len vytiahnite z chladničky a natrite na kvalitné pečivo.

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

1 stredne veľkú cuketu

1 cibuľku

2 strúčiky cesnaku

1/2 bieleho jogurtu

olivový olej

himalájsku soľ, korenie

kurkumu

čerstvý kôpor (či inú čerstvú bylinku podľa vášho gusta)

Ako budeme postupovať?

Na olivovom oleji si orestujeme cibuľku. Cuketu nastrúhame a zbavíme ju prebytočnej vody. Pridáme k cibuľke a necháme dusiť 5 – 10 minút. Pridáme kurkumu (ja odporúčam veľa), cesnak, osolíme a okoreníme. Necháme chvíľku vychladnúť. Nakoniec vmiešame biely jogurt a nátierku uložíme do chladničky. Podávame na domácom pečivku s čerstvým kôprom.

TIP: Ak ste alergické na laktózu, nátierka je skvelá aj bez jogurtu. Ak vám budú prekážať kúsky cukety, jednoducho ju nakoniec len vymixujte dohladka a problém vyriešený.

2. Bryndzová nátierka trošku ináč

natierka
fitshaker.sk

Na bryndzovú si pamätáte ešte z školských čias, však? Dnes sa ju však naučíte pripravovať inak ako ste zvyknuté, samozrejme, trošku zdravšie. A nezabúdajte, hľadajte 100 % ovčiu bryndzu zo salaša, jedine tak dodá vášmu telu množstvo užitočných látok.

Čo budeme potrebovať pre 4 hladošov?

1 ovčiu bryndzu (stačí 125 g)

1 cibuľu

1 mrkvu

1/2 bieleho jogurtu

himalájsku soľ, korenie

sladkú mletú červenú papriku

bazalku

Ako budeme postupovať?

Nastrúhame mrkvičku a pokrájame cibuľku. Pridáme rozmačkanú bryndzu a jogurt podľa hustoty, ktorú chceme dosiahnuť. Ochutíme a môžeme podávať.

3. Výdatná zelerová nátierka

natierka3
fitshaker.sk

Používate zeler len do polievky? Tak to o veľa prichádzate. Táto zeleninka je úžasná aj do zeleninových nákypov, omáčok na cestoviny, ale aj surová do šalátov. Veľmi chutný je  v tejto nátierke, ktorá je hotová za pár minút a chutí báječne.

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

1/4 – 1/2 zeleru

1 malú cibuľku

1/2 jogurtu alebo kúsok poctivého masla

soľ, korenie

čerstvé oregano a čerstvú bazalku

trošku čili korenia

Ako budeme postupovať?

Zeler ošúpeme a nastrúhame. Na panvičke orestujeme cibuľku. Pridáme zeler a dusíme asi 10 minút, kým trošku zmäkne. Ja som mala doma aj kúsok cukety, tak som nastrúhala a udusila aj tú. Keď je zelenina mäkká, okoreníme ju, osolíme, pridáme čili a veeeľa čerstvých byliniek. Necháme trošku vychladnúť a pridáme biely jogurt alebo kúsok masla, aby sme dosiahli konzistenciu, ktorú ľahšie natrieme. A už len natrieť na domáci chlebík a môžeme vychutnávať.

Tento článok vznikol v spolupráci so stránkou fitshaker.sk.

zdroj: babskeveci.sk, fitshaker.sk

Chutil ti tento recept?

komentárov

x