Máte chuť na fantastickú prílohu k obedu, chcete pripraviť lahodný pokrm na rodinnú grilovačku alebo si radi zgustnete na ľahkej večeri bez množstva kalórií? Nasledujúce recepty vám dokážu, že i jedlá zo zeleniny dokážu byť originálne, nesmierne chutné a len čo ich okúsite, garantujeme vám nebíčko v papuľke. Vďaka týmto postupom si zakaždým pripravíte znamenitú zeleninovú dobrotu rýchlo a jednoducho. Zabudnite na klasické a fádne recepty a skúste seba i blízkych potešiť nasledujúcimi gastronomickými skvostmi.
Zelenina je nie len zdraviu prospešná ale i nesmierne chutná súčasť kuchyne. Pravdaže, pokiaľ viete ako ju pripraviť tak, aby chutila ozaj každému. Nasledujúce recepty sú jednoduché, rýchle a výsledné jedlá si zamilujú dokonca i deti, ktoré zvyknú zeleninu odmietať. Neváhajte a pripravte si niektorý z pokrmov pri najbližšej príležitosti. Určite neoľutujete.
Brokolicu umyte a rozdeľte na menšie časti. Následne ju uložte na plech a pokvapkajte olivovým olejom. Pridajte soľ a korenie podľa chuti a prikryte alobalom. Následne ju zapečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov po dobu asi 10 minút. Potom odstráňte alobal a pečte ešte 5 až 7 minút. tesne pred koncom ju ešte posypte nastrúhaným syrom.
Kapustu dôkladne umyte a rozkrojte na 4 časti. Potom ju položte na vymastený plech a pripravte si zmes, ktorou kapustu zalejete. Tá pozostáva z lyžice olivového a lyžice sezamového oleja, ku ktorým pridajte aj strúčik prelisovaného cesnaku, trochu sójovej omáčky a hrsť sezamových semienok. Ak obľubujete pikantnejšie jedlá, pridajte čajovú lyžičku pálivej omáčky alebo trochu čili korenia. Všetko dobre zamiešajte a polejte zmesou kapustu, ktorú nechajte piecť v rúre na 180 stupňoch približne 7 až 10 minút.
Ružičkový kel umyte a jednotlivé hlavičky vložte do zapekacej misy alebo na plech. Potom si v menšej mise zmiešajte polievkovú lyžicu masla s polovicou šálky plnotučného mlieka. Pridajte ešte jedno vajce a 50 gramov strúhaného syra podľa výberu. Okoreňte a osoľte podľa chuti, môžete pridať i čerstvú bazalku. S touto zmesou následne prelejte kel a všetko zamiešajte. Prikryte alobalom a pečte 35 minút pri teplote 180 stupňov. Následne alobal odstráňte a dopečte asi 10 minút.
Skvele poslúžia i klasické šampiňóny, ktoré najprv umyte, očistite a nakrájajte na plátky. Následne ich osmažte na panvici na troške olivového oleja a keď zhnednú, pridajte pretlačený strúčik cesnaku a 100 ml suchého bieleho vína. Keď sa víno odparí, pridajte soľ a trošku korenia.
Paradajky umyte a rozrežte na polovicu. Pripravte si zmes z dvoch polievkových lyžíc olivového oleja, pretlačeného strúčika cesnaku, soli a čierneho korenia. Pridať môžete i štipku oregana alebo bazalky. Paradajky premiešajte s touto zmesou a nechajte zapiecť v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 minút.
Umytý karfiol rozdelíme na malé kúsky, ktoré polejeme citrónovou šťavou a pokvapkáme olivovým olejom. Následne ich osmažíme na panvici, pokiaľ nemajú zlatistú farbu. Pripravíme si dresing z bieleho jogurtu, strúhaného syra, soli a korenia. Pridať môžeme i nadrobno nakrájanú pažítku alebo zelenú cibuľku. Podávame s karfiolom.
Na strúhadle si nastrúhame karfiol, mrkvu a cibuľu a všetko dobre premiešame. Pridáme vajce, lyžicu múky a trošku soli a korenia. Vymiešame zmes, z ktorej následne tvarujeme placky a pečieme z oboch strán na panvici s olejom. Karfiol môžete pred prípravou placiek chvíľu variť vo vriacej a osolenej vode.
Veľmi rýchle a chutné jedlo, ktoré si pripravíte z cukety nakrájanej na pozdĺžne pásy. Následne ju uložte na vymastený plech a pripravte si zmes zo strúhaného syra (skvele sa hodí parmezán), štipky cesnakového prášku a byliniek. Využiť môžete bazalku, oreganu ale i tymián, pridajte trochu soli a čierneho korenia. Cuketu uloženú na plechu následne touto zmesou posypte a pridajte i zopár kvapiek olivového oleja. Následne ju pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov, pokiaľ nemá zlatohnedý nádych.
Uhorku aj so šupkou nastrúhajte na jemno a posoľte. Nechajte ich chvíľu postáť, aby pustili vodu a následne ich dobre vyžmýkajte. K takto „odšťaveným“ uhorkám následne pridajte grécky jogurt, trošku oleja, soľ, čierne korenie a prelisovaný cesnak. Pridajte i kôpor nasekaný na drobno a celú zmes dobre premiešajte. podávajte k hlavnému jedlu, pečeným zemiakom alebo k rôznym šalátom ako dresing.
Mrkvu očistíme a nakrájame na tenšie hranolčeky. Následne ju osmažíme na panvici s olivovým olejom asi 2 až 3 minúty. Potom ju prikryjeme pokrievkou a na malom plameni necháme dusiť asi 10 až 15 minút. Potom ju otočíme na druhú stranu a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme i tymián, soľ a čierne korenie a podávame posypané čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Zemiaky uvarte klasickým spôsobom a následne ich roztlačte a pridajte maslo a trochu mlieka. Takto pripravené zemiakové pyré posypte hráškom, ktorý chvíľu opražíte na masle. Na panvicu s maslom môžete pridať i malé cibule, ktoré chvíľu osmažíte z viacerých strán. Zemiaky následne podávajte s hráškom a cibuľou ako prílohu.
Kapustu prekrojte na menšie kúsky a nechajte zapiecť v rúre alebo chvíľu opečte na panvici. Potom ju pokvapkajte zálievkou, ktorú si pripravíte z korianda, limetkovej šťavy, olivového oleja, strúčika cesnaku, soli a čierneho korenia. Všetky ingrediencie rozmixujte v mixéri a pridajte i aromatické bylinky. Zmesou následne polejte kapustu, ktorú môžete pripraviť i na grile.
Tieto skvelé recepty sú priam ideálne ako príloha ku grilovanému mäsu alebo rôznym teplým pokrmom. Veríme, že vám zachutia a obľúbia si ich aj vaši hostia.
(Jana L), sovkusom.ru