Známe čokoládové bonbóny Ferrero Rocher pozná hádam každý. Iste vám nemusíme predstavovať ich lahodnú chuť a vôňu po čokoláde a lieskových orechoch. Čo by ste však povedali na lahodný zákusok s úžasnou krémovou a nadýchanou plnkou, ktorý je ešte chutnejší ako spomínané bonbóny? Neváhajte a pripravte si ho ešte dnes podľa nasledujúceho receptu.
Čokoláda, šľahačka a lieskovce. Táto kombinácia vás presvedčí, že nebíčko v papuľke skutočne existuje. Rozmaznávajte svoje chuťové poháriky touto delikatesou a prekvapte svojich najbližších prvotriednym zákuskom.
Na základ
2 bielky (z veľkých vajec)
štipka soli
120 g cukru
2 lyžičky kakaa
50 g mletých lieskových orechov
Na krém
600 ml smotany na šľahanie
200 g nutelly
1 šľahačka v prášku
3 lyžičky želatíny
50 ml vriacej vody
Na polevu
1 mliečna čokoláda
50 g nutelly
60 ml smotany na šľahanie
50 g na hrubo nasekaných a opražených lieskových orechov
bonbóny Ferrero Rocher
Z uvedeného množstva surovín si pripravíme zákusok na plechu s rozmerom 20 x 20 cm alebo si zákusok môžeme pripraviť v okrúhlej tortovej forme s priemerom približne 22 cm.
Najprv si pripravíme lieskové orechy, ktoré si musíme „upiecť“ v rúre vyhriatej na 175 stupňov, kde orechy vysypané na plechu necháme asi 10 minút. Zbavíme sa tak horkastej šupky z orechov (je potrebné ich pošúchať v utierke). Následne lieskovce nasekáme na malé kúsky. 50 g si necháme na prípravu základu (tie môžeme pomlieť na jemnejšie) a ďalších 50 g si odložíme na posypanie zákuska (tie stačí nasekať na kúsky).
V mise si potom pripravíme cesto na základ zákusku. Z bielkov so štipkou soli si pomocou mixéra vyšľaháme penu, následne k nej pridáme cukor a mixujeme ešte chvíľu, kým nemáme tuhý sneh. Na záver k snehu opatrne vmiešame lieskové orechy a kakao tak, aby nám sneh nespadol. Túto zmes si potom rozotrieme na papierom na pečenie vystlaný plech a necháme piecť hodinu v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Po upečení vyberieme cesto aj s papierom na rovnú podložku a jemne ho pomocou valčeka pritlačíme. Necháme ho vychladnúť a aj keď bude suché alebo popraskané, nie je to problém.
Kým sa nám pečie cesto (alebo ešte pred pečením) si do hrnca vylejeme 600 ml smotany na šľahanie, ktorú privedieme k varu a následne ju odstavíme zo sporáka. K smotane pridáme nutellu a necháme asi 2 minúty postáť, potom túto zmes dôkladne a opatrne rozmiešame a necháme úplne vychladnúť (najlepšie v chladničke, pretože na ďalšiu prípravu potrebujeme mať túto zmes studenú).
Studenú zmes smotany a nutelly si potom vylejeme do misy a pridáme k nim šľahačku v prášku. Pomocou mixéra vyšľaháme nadýchaný krém, ku ktorému potom prilejeme ešte mierne teplú želatínu, ktorú sme si predtým rozpustili vo vriacej vode. Znovu mixujeme a hotový krém nalejeme na cesto a uhladíme. Necháme chladiť aspoň dve hodiny. Po stuhnutí krém posypeme lieskovcami,ktoré jemne zatlačíme do krému a vrch polejeme polevou, ktorú si pripravíme z čokolády, nutelly a smotany (roztopíme vo vodnom kúpeli). Polevu uhladíme, znovu necháme chvíľu vychladnúť a nakrájané kúsky potom dozdobíme čokoládovými bonbónmi Ferrero Rocher.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj titulnej foto: instagram, Jana, mysweetworld.pl