Nie vždy je nutné zapínať rúru na prípravu skvelého dezertu. Dnešná famózna pochúťka je toho príkladom. Pripravte si dezert plný banánov, nadýchanej plnky z arašidového masla a domácej čokoládovej polevy. Namiesto pečeného korpusu vám čas ušetria sušienky, ktorými je zákusok prekladaný. Je plný fantastických chutí a vy si ho určite zamilujete!
Určite mi dáte za pravdu, že kombinácia banánov a čokolády je úžasná. V tomto prípade sa k nim pridá aj arašidové maslo, ktoré vás milo prekvapí a dodá celému zákusku ten správny „šmrnc“. Skúste do prípravy zapojiť aj vaše deti, keďže príprava je ozaj veľmi jednoduchá a s malými pomocníkmi bude váš dezert hotový za pár minút.
3 banány
27 kúskov grahamových sušienok (množstvo závisí od veľkosti plechu)
instantný vanilkový puding bez varenia
1 a 1/2 šálky studeného mlieka
200 ml šľahačkovej smotany
30 g práškového cukru
1/3 šálky arašidového masla
Na čokoládovú polevu:
2 horké čokolády (aspoň 60%)
2 šálky práškového cukru
1/4 šálky mäkkého masla
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
2 polievkové lyžice mlieka (podľa potreby viac)
V nádobe najprv miešame pudingový prášok s mliekom, pokiaľ nezískame hustú hmotu. Následne primiešame arašidové maslo (najlepšie so 100% obsahom arašidov, ktoré má vláčnejšiu konzistenciu). V ďalšej veľkej mise si vymiešame šľahačkovú smotanu. Šľahačková smotana musí byť veľmi dobre vychladená. Vylejeme ju do tiež studenej misy a vymixujeme (chladnými metličkami) na nadýchanú šľahačku. Mixér máme nastavený na nízkych otáčkach a doba mixovania je približne 2 minúty. Ak by nebola smotana a nádoba dobre vychladené, nemusí sa nám podariť vymixovať šľahačku.
Do hotovej šľahačky pridáme práškový cukor a dobre vymiešame. Následne postupne pridávame pudingovú zmes s arašidovým maslom. V recepte nie je veľa cukru, keďže sa k plnke pripoja sladké banány. Preto podľa potreby môžete pridať viac cukru, ak preferujete sladšie dezerty.
Na dno plechu alebo nádoby, v ktorej budeme zákusok pripravovať naukladáme grahamové sušienky. Pokryjeme nimi celé dno. Následne na nich rozotrieme polovicu pripravenej plnky. Vytvoríme rovnú plochu na ktorú začneme ukladať na kolieska nakrájané banány. Na tie následne znova rovnomerne rozložíme grahamové sušienky.
Ďalší postup je rovnaký ako predchádzajúci. Na sušienky rozotrieme zvyšný krém na ktorý potom naukladáme kolieska banánov. Znova banány prikryjeme grahamovými sušienkami. Takto pripravený zákusok odložíme do chladničky a prejdeme na prípravu finálnej vrstvy, ktorou je čokoládový krém.
Horkú čokoládu si zlomíme na malé kúsky a ohrievame po pár sekundách v mikrovlnej rúre. Za každým ju trocha premiešame. Úplne roztopenú čokoládu necháme trošku vychladnúť, asi na izbovú teplotu. Potom do nej primiešame práškový cukor a mäkké maslo. Dôkladne rozmiešame, aby nám v kréme neostali hrudky masla. Počas miešania pridáme vanilkový extrakt (arómu alebo vnútro vanilkového lusku) a 2 lyžice mlieka. Mala by nám vzniknúť pevná hmota. Ak sa vám zdá príliš hustá, pridajte viac mlieka.
Zákusok vyberieme z chladničky a na vrstvu sušienok natrieme čokoládovú zmes. Takto pripravený dezert je potrebné nechať stáť v chlade aspoň 4 hodiny. Sušienky potom pekne zmäknú a zákusok stuhne. Túto chutnú dobrotu podávame nakrájanú na kocky. Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), the-girl-who-ate-everything.com