Fantastický obed so šťavnatým, perfektne prepečeným mäsom, ktoré je na povrchu lahodne chrumkavé. Praví gurmáni iste ocenia skvelú náplň tejto rolády, vďaka ktorej jedlo nielen geniálne chutí ale poteší aj po vizuálnej stránke. Aj keď si túto plnenú roládu môžete pripravovať po celý rok, u nás je tradičným zvykom počas sviatkov, keď k nám prichádza celá rodina. Týmto jedlom ulahodím aj tým najrozmaznanejším jazýčkom a zasýtim ozaj všetkých. Vďaka nasledujúcemu receptu si ho môžete pripraviť aj vy.
Mäsové rolády a plnené mäsové kapsy mám osobne veľmi rada. Sú jednoduché na prípravu, výborne zasýtia a na tanieri vyzerajú priam božsky. Plnená mäsová roláda z hovädzieho mäsa je ozaj lahodná a šťavnatá a jej prípravu neoľutujete. Slinky sa vám budú zbiehať už počas pečenia.
1 kg hovädzieho mäsa
1 cibuľa
100 ml suchého bieleho vína
400 ml paradajkovej šťavy
2 strúčiky cesnaku
2 vajcia
200 g tvrdého syra
3 polievkové lyžice bieleho chleba (ideálne niekoľkodňový suchší chlieb)
0,5 lyžičky sušenej bazalky
0,5 lyžičky sušeného oregana
1 lyžička sušenej petržlenovej vňate
0,5 lyžičky soli
0,5 lyžičky mletého čierneho korenia
olej
Najprv si pripravíme kus hovädzieho mäsa, ktoré postupne jemne nadrežeme v smere vlákien. Mäso však nemôžeme úplne prerezať, aby sme nemali 2 kusy, keďže potrebujeme jeden dlhý plát s čo najväčšou plochou. Mäso by nemalo byť hrubšie ako 1 cm. Keď máme pripravený plát z hovädzieho mäsa, okoreníme a osolíme ho. V mise si potom pripravíme plnku. V recepte sú uvedené sušené bylinky, no ak máte možnosť použiť čerstvé, určite tak urobte. Tieto sušené alebo čerstvé bylinky (bazalka, oregano, petržlenová vňať) si zmiešame s dvoma vajciami a strúhaným tvrdým syrom. Pridáme prelisovaný cesnak, trochu soli a čierneho korenia a dobre rozmiešame. Následne pridáme namrvený chlieb. Ak nie je čerstvý, je to lepšie. Túto zmes si potom rozotrieme na pripravený plát z hovädzieho mäsa. Plnku však nedávame až po okraje, pretože pri rolovaní by nám vytekala. Na jednej strane si necháme približne 3 cm mäsa, ktoré nenatrieme plnkou – táto časť bude tvoriť koniec zrolovaného závitku. Mäso potom obviažeme špagátom.
Na panvici si rozpálime trochu oleja a pripravenú cibuľu na rýchlo orestujeme. Následne na panvici z každej strane rýchlo osmažíme roládu. Potom ju umiestnime na pekáč a polejeme výpekom a cibuľou. Pridáme paradajkovú šťavu a biele víno, ktorým mäso podlejeme. Prikryjeme alobalom a necháme piecť v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 2 hodiny. Pred dopečením alobal odkryjeme a mäso necháme do chrumkava pripiecť.
Podávame napríklad s opekanými zemiakmi.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: maxpixel.freegreatpicture.com: Jana, takprosto.cc