Francúzska kuchyňa je v mnohých oblastiach podobná tej slovenskej. Aj Francúzi milujú mäso a kvalitné údeniny. Francúzske zemiaky s párkami, to je však rýdzo slovenská záležitosť. Nechceli by ste však túto dobrotu vyskúšať v originálnej podobe?
Originálne francúzske Tartiflette, ktoré u nás voláme francúzske zemiaky sa stále tešia obrovskej obľube aj vo svojej „rodnej“ krajine. Slovákom sa tento recept v minulosti očividne zapáčil, no akosi ho pretransformovali. Ako sa hovorí, aj majster tesár sa utne a tak sa stalo, že z „francúzskych zemiakov“, ktoré sa pravidelne pripravujú takmer v každej slovenskje domácnosti, sa stalo čosi iné. Nenechajte sa odradiť. Slováci síce vymenili francúzskym zemiakom väčšinu ingrediencií, no istú podobnosť zachovali.
800 g nových zemiakov
250 g anglickej slaniny (alebo klobásy)
350 g syra camembert
1 kyslá smotana
50 g masla
3 uvarené vajíčka natvrdo
soľ
korenie
Zemiaky si uvaríme v šupke do mäkka. Nezabudneme osoliť vodu. Scedíme, necháme vychladnúť a potom ich nakrájame na rovnomerné plátky, na hrúbku približne 1,5 cm. Syr a slaninu nakrájame na plátky tiež. Ak chceme, pridáme ak klobásku nakrájanú na kolieska, prípadne kto má rád, pridať môže aj mäso.
Väčšiu zapekaciu misu alebo pekáč si vymastíme maslom a na dno začneme ukladať plátky zemiakov. Tie osolíme a okoreníme. Dáme vrstvu slaninky alebo klobásy a poukladáme nakrájaný camembert. Vajíčko uvarené natvrdo nakrájame a tiež navrstvíme. Celé to zalejeme zmesou rozšľahaného vajíčka s kyslou smotanou, ktorú sme si okorenili a osolili. Vložíme do rúry a pečieme asi 20 minút. Zemiačky aj syr musia byť zlatisté. Najlepšie sú podávané s polosuchým bielym vínom. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika)
Náš tip : Ak vám v origináli chýbajú vajíčka, vyskúšajte si k zemiakom spraviť volské oko. Francúzi ho majú radi poriadne tekuté, no konzistencia je v tomto prípade už len na vašej chuti.