500 g bravčového mäsa (podľa výberu)
700 g zemiakov (pokojne môžete použiť aj viac podľa potreby a chuti)
3 až 4 cibule
300 g tvrdého syra na postrúhanie (napríklad eidam)
majonéza (podľa chuti)
soľ, čierne korenie, mletá červená paprika, bylinky (podľa chuti)
trochu oleja
Výber druhu bravčového mäsa je na vás, no ak sa chcete vyhnúť príliš kalorickému jedlu (keďže v recepte je aj majonéza), pokojne si vyberte mäso s menším obsahom tuku. Ak máte radi výrazné chute, mäso pred prípravou nechajte marínovať. Vhodná je napríklad horčicová marináda, pre milovníkov pikantnejších jedál odporúčame dijonskú horčicu. Tento obed je skvelý i bez marinády, preto je výber len a len na vás.
Pripravíme si kus bravčového mäsa, ktorý nakrájame na rovnako hrubé plátky. Každý plátok mäsa potom rozklepeme na tenšie kúsky pomocou tĺčika. Jednotlivé kúsky by mali mať hrúbku asi pol centimetra. Každý plátok osolíme, okoreníme a podľa chuti môžeme pridať aj bylinky alebo zmes korenia. K bravčovému mäsu sa skvele hodí aj muškátový oriešok, no kvôli jeho intenzívnej aróme a chuti tu platí – menej je viac. Pripravené mäso dáme na chvíľu bokom a presunieme sa k príprave zemiakov.
Zemiaky klasicky ošúpeme a nakrájame ich na kolieska. V mise si premiešame zemiaky s trochou oleja a pridáme soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku a bylinky podľa chuti. (Ak použijete tučnejšie mäso s väčším množstvom mastnejších častí, pokojne vynechajte olej pridávaný k zemiakom.) Následne si ošúpeme pripravenú cibuľu a nakrájame ju na tenké kolieska. Keď máme pripravené všetky ingrediencie, môžeme začať ukladať suroviny do jednotlivých vrstiev.
Na dno plechu na pečenie alebo zapekacej misy si naukladáme vrstvu zemiakov. Na ne následne uložíme plátky mäsa, ktoré sme nechali marínovať alebo sme ich len klasicky okorenili. Na plátky mäsa následne naukladáme tenké kolieska cibule. Keďže toto jedlo je skvelé vďaka svojej variabilite, pokojne k cibuli pridajte i plátky cesnaku alebo kolieska mrkvy. Cibuľu následne natrieme majonézou, jej množstvo si môžete prispôsobiť. Ak jej pridáte viac, vytvoríte akúsi omáčku, ktorá urobí celé jedlo šťavnatejším. Na vrstvu cibule s majonézou na záver naukladajte strúhaný syr. Takto pripravené jedlo zakryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 až 220 stupňov. Pečieme asi 30 až 40 minút. Tesne pred dopečením alobal zložíme a necháme zapiecť, pokiaľ nebude mať vrstva syra zlatistý nádych.
Prajeme vám dobrú chuť