Pamätáte si ešte na tie chvíle strávené u babičky na dedine s koláčom poriadne naplneným makom, z ktorého ešte vytekala cukrová šťava? Presne na takéto momenty sa nedá zabudnúť a presne preto je chvályhodné, ak v rodinách medzi sebou zachovávame staré tradície. Medzi tie nepochybne patrí aj domáca kuchyňa.
Každý ju má inú a každá z nás robí makový závin iným spôsobom. Inšpirovať sa, prípadne vyskúšať recept od susedky nikdy nie je na škodu a preto vám dnes prinášame jednu chutnú variantu z dedinského prostredia s poriadnou dávkou maku a cukru.
500g polohrubej múky
30g čerstvých kvasníc
250ml mlieka
1 PL kryštálového cukru
1 vajce
80ml oleja
štipka soli
250g maku
220g cukru
roztopené maslo podľa chuti
½ l vody
štipka soli
1 vajce
1PL mlieka
V prvom rade si treba pripraviť kvások. Do misky dajte rozdrvené droždie, zalejte ho teplým mliekom a pridajte cukor. Nechajte vykysnúť na teplom mieste asi 10 minút. Medzitým si v miske zmiešajte múku, štipku soli, celé vajce a olej a potom prilejete kvások. Rukami vypracuje cesto, poprášte ho múkou a zakryte utierkou. Nechajte podkysnúť asi 30 minút na teplom mieste a zatiaľ si pripravte šťavnatú makovú plnku. Vykysnutí cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a naplňte plnkou. Cesto si môžete rozdeliť na 2 až 4 časti, pracujte od oka podľa toho koľko máte plnky a koľko cesta.
Mak zalejte vriacou vodou a varte asi 20 minút. Prepláchnite ho cez sitko a jemnú tkaninu, aby odtiekla voda, no mak ostal. Potom ho 2-3 krát prebehnite cez mlynček na mak. V miske mak zmiešajte s cukrom a soľou a natrite ho na rozvaľkané tenké cesto. Potom ho zalejte roztopeným maslom, aby bola plnka šťavnatá a chutná. Zrolujte záviny obvyklým spôsobom a dajte ich na pekáč vymastený olejom. Na záver si už len rozmiešajte vajcia s mliekom a potrite ním vrch závinov, aby nepopraskali. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov zhruba 20-25 minút. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: sovkusom.ru