Keď dôjdu zásoby čerstvých jabĺk na koláče, prichádza na rad pomoc v podobe nasušených SOS jabĺčok. Ibaže to nie sú tie jablká, aké poznáme z našich sušičiek a aké často chrúmeme len tak z dlhej chvíle večer pri sledovaní televízie. Jablkové krúžky sú dezertom samým o sebe. Veď sa pozrite.
5 jabĺk
¼ šálky citrónovej šťavy
1 ČL škorice alebo škoricového cukru
Jablká si umyte a ošúpte, zo stredu opatrne vyberte jaderník tak, aby ste jablká podľa možnosti nemuseli rozrezať na polovicu. Krájajte tenučké kolieska nožom, alebo použite kuchynský robot a jeho nástavec na krájanie šunky. Takto nakrájate rovnomerné a tenké plátky. Tie namočte do misky s citrónovou šťavou, aby nezhnedli a ostali pekne svetlé.
Kolieska odstráňte z citrónovej šťavy a osušte. Potom ich porozkladajte na plech a posype škoricou alebo škoricovým cukrom. Dajte plechy do rúry a nastavte rúru na najnižšiu teplotu, teda niečo medzi 65-70 stupňov. Dvierka na rúre nechajte pootvorené, aby ste umožnili vzduchu cirkulovať. Nechajte sušiť asi 5-8 hodín, podľa potreby. Čas sa môže líšiť vzhľadom k odrode jabĺk, ich šťavnatosti a mnohým ďalším faktorom. Dobre vysušené jablká by mali vyzerať ako hustá vysušená špongia. Skladujte ich v uzatvorenej nádobe na suchom a tmavom mieste pokojne aj niekoľko mesiacov.