Chcete byť na Vianoce za najväčšiu hviezdu medzi pekárkami? Potom určite vyskúšajte tento recept na krásne vianočné pečivo plnené žĺtkovým krémom a s drobným prekvapením v podobe perličky vo vnútri. Mušličky vytvarujete z formičiek na „vianočné oriešky“ a vyzerajú naozaj dokonale.
Cesto:
180 gramov masla
100 gramov práškového cukru
100 gramov mletých orechov
1 lyžica kakaa
220 gramov hladkej múky
Žĺtkový krém:
2 žĺtky
3 vanilkové cukre
4 lyžice cukru
3 lyžice hladkej múky
125 ml mlieka
80 gramov masla
3 lyžice váječného likéru
Ešte potrebujeme:
kokos na obalenie
ozdoby (jedlé perličky)
V miske si najskôr vymiešame maslo s práškovým cukrom a vznikne nám pena. Pridáme do nej kakao, oriešky a hladkú múku. Pripravíme si formičky, ktoré vymastíme maslom. Postupne ich všetky naplníme hotovým cestom a poukladáme na plech. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a plech s formičkami dáme piecť a pečieme ich cca 20 minút. Z tejto dávky upečiete cca 80 mušličiek, a teda 40 kusov koláčikov.
Medzitým si nad parou vymiešame žĺtka s vanilkovým cukrom, cukrom a múkou. Postupne do hmoty pridávame mlieko. Misku odstránime z vodného kúpeľa a hrniec dáme na mierny oheň, kde krém miešame až do zhustnutia. Po vychladnutí pridáme maslo a likér a celé to premiešame mixérom do hustejšieho krému.
Upečené mušličky najskôr obalíme v kokose a následne ich napĺňame žĺtkovým krémom. Do stredu položíme jedlú perličku tak, aby ju bolo vidieť. Dobrú chuť.
(Lucia M.), coolinarika.com