Jedli ste už niekedy takú exotiku akou sú vyprážané banány? Nuž toto jedlo je v niektorých krajinách naozaj tradičným dezertom, ktorý neprekonajú žiadne torty, zákusky, ani cheesecaky. Banány sú voňavé a prirodzene sladké. Ak k nim dáte škoricu a tepelne ich upravíte, vybavia sa vám tie najexotickejšie chute.
Vyprážané banány sú jednoducho lahôdkou, ktorú stojí za to ochutnať a pripraviť ju malým maškrtníkom. Nikto nemôže povedať, že sú ktovieako zdravé, no takisto nemôže povedať ani, že sú nezdravé. Ak by sme si odmysleli vyprážanie, idú do nich samé zdravé a chutné veci. Vyskúšate to spolu s nami?
4 veľké banány
1 šálku hladkej múky
½ ČL prášku do pečiva
1 ČL mletej škorice
¼ šálky práškového cukru
štipka soli
1 šálka hladkého gréckeho jogurtu
1 vaječný bielok
rastlinný olej na vyprážanie
práškový cukor na ozdobu
V miske si zmiešajte múku, prášok do pečiva, práškový cukor, štipku soli a mletú škoricu. Dobre pomiešajte a pridajte jogurt spolu s vaječným bielkom. Vyšľahajte jemné cestíčko. Banány si ošúpte a nakrájajte na niekoľko ľubovoľných dielov. Ideálne je, ak vám z jedného banánu vyjde približne 4-5 dielikov. V panvici si nechajte zohriať olej a medzitým banány po jednom namáčajte a obaľujte v sladkom cestíčku. Potom vyprážajte obvyklým spôsobom do zlatista z oboch strán. Do oleja vkladajte radšej menej banánov, pretože pri vysokej teplote sa rýchlo spália. Vypražené kúsky banánov ukladajte na tanier vyložený papierovým obrúskom, aby z nich stiekol prebytočný olej. Napoly vychladené ich posypte práškovým cukrom a podávajte ešte teplé. Prajeme príjemné maškrtenie!
zdroj: babskeveci.sk (M)