Zemiaky sú veľmi vďačnou surovinou a v našich končinách patria k neodmysliteľným súčastiam množstva receptov. Dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov a chutia hádam každému. Dnes si vďaka nasledujúcemu receptu môžete pripraviť skvelý obed zo zemiakov z jediného kastróla. Rýchla príprava, zopár surovín a jednoduchý postup a vo výsledku množstvo spokojných a najedených hostí.
Zapekané zemiaky s klobásou chutia takmer všetkým a navyše môžeme mäsitú časť nahradiť i slaninou alebo obyčajnou salámou. Pripravte si rýchly a chutný obed, ktorý vás nebude stáť takmer nič.
6 až 7 kusov zemiakov
2 cibule
200 g údenej klobásy alebo slaniny či salámy
3 polievkové lyžice kyslej smotany
3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
trochu strúhaného syra na posypanie
soľ, čierne korenie a mletá červená paprika podľa chuti
Najprv si nakrájame cibuľu na menšie kúsky a na rozpálenom oleji ju chvíľu na rýchlo osmažíme, pokiaľ nemá požadovanú zlatistú farbu. Zemiaky očistíme a umyjeme a následne ich nastrúhame nahrubo na strúhadle alebo ich nakrájame na užšie pásy (tenšie ako hranolky). Zemiaky dáme do misy, kde pridáme osmaženú cibuľu aj s výpekom a na malé kúsky nakrájanú klobásu alebo iný mäsový výrobok. Ochutíme soľou, čiernym korením a červenou paprikou a všetko dobre zamiešame. Následne už len vysypeme do zapekacej misy, kastróla alebo na plech na pečenie a rovnomerne rozmiestnime. Na vrch rozotrieme kyslú smotanu a posypeme nastrúhaným tvrdým syrom (napríklad eidam). Takto pripravené zemiaky pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 40 minút. Toto jednoduché jedlo vás zaručene zasýti.
Prajeme vám dobrú chuť!
(Jana L)