Vianoce sa blížia, a to znamená, že naše chuťové bunky sa pomaly ale isto pripravujú na všetky možné dobroty. Aké by to boli Vianoce bez tradičných kávových zŕn? Výhodou tejto pochúťky je, že sa nemusí piecť, takže to zvládnete naozaj za pomerne krátky čas. Vyskúšajte tento recept a budete vidieť, že sa stane vašim tradičným každoročným receptom.
280 gramov piškót
240 gramov masla
100 gramov práškového cukru
200 gramov mletých orechov
100 gramov nasekaných hrozienok
škorica podľa chuti
8 PL rumu
8 PL kakaa
čokoládová poleva: Vyskúšajte napríklad jeden z týchto postupov.
Piškóty si pomelieme alebo vložíme do mikroténového sáčku a podrvíme valčekom. Ku na prášok rozdrveným piškótam pridáme všetky ostatné ingrediencie, takže: zmäknuté maslo, práškový cukor, mleté orechy, hrozienka, škoricu, rum a kakao. Vypracujeme si polotuhé cesto. Z cesta začneme tvarovať kávové zrná.
Ja to robím tak, že si v ruke vyšúľam tvar takej menšej placky a pomocou varešky urobím zárez. Kávové zrná naukladáme na plech a necháme ich trochu stuhnúť v chladničke ak je potreba.
Zatiaľ si vo vodnom kúpeli roztopíme 100 gramov čokolády spolu s troškou masla alebo stuženého tuku. Následne obalíme kávové zrná v čokoláde a naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Kávové zrná dáme stuhnúť do chladničky, a ak nemáte miesto, dobre im bude aj na balkóne, pretože zima je už v plnom prúde. Na záver ich naukladáme do košíčkov, prípadne si môžete vytvarovať aj guľôčky, ktoré ozdobíte malou čokoládkou v tvare kávového zrnka. Dobrú chuť.
(Lucia M.)