Hodí sa najmä počas zimných mesiacov, kedy všetci akútne potrebujeme dopĺňať vitamín C. Pri príprave takejto kyslej kapusty je najlepšie brať neskoršie odrody. Pri pridávaní mrkvy buďte opatrní, na trojlitrový pohár by nemala ísť viac ako jedna strúhaná mrkva. No a soli pridajte na 1 kilogram kapusty zhruba 20 gramov. Nikdy však nedávajte jodizovanú, lebo kapusta zmäkne.
2-2 ½ kg kapusty
1-2 mrkvy
3-4 bobkové listy
celé čierne korenie alebo čili podľa chuti
1,5 litra vody
40-50g stolovej soli
2 PL kryštálového cukru
Ako prvé si pripravte soľanku. Cukor a soľ si rozpustite v teplej prevarenej vode a počkajte, kým nevznikne číry roztok. Potom sa pustite do kapusty. Z kapusty odstráňte vrchní listy a rozdeľte ju na 4 časti. Kapustu nakrájajte na pásiky, mrkvu potom nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Vo veľkej miske zmiešajte aj mrkvu aj kapustu. Pridajte bobkové listy a niekoľko bobuliek čierneho korenia, prípadne čili. Presuňte kapustovú zmes do nádoby a zalejte ju soľankou tak, aby prekryla vrch kapusty. Nádobu potom zatvorte, no nie tesne, kapusta musí mať voľnosť vzduchu, pretože počas kvasenia by soľanka mohla začať vytekať. Kapustu nechajte v slabo uzatvorenej nádobe pri izbovej teplote asi 2-3 dni. Z času na čas vypustite z kapusty vytvorené plyny, inak by vám mohla zhorknúť. Ak chcete získať ešte zaujímavejšiu chuť, pridajte do kapusty trochu kôprových semienok, alebo čerstvé brusnice. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)