Nie všetky maškrty, ktoré vyzerajú lákavo a neodolateľne si vyžadujú náročnú a dlhú prípravu. Ak máte chuť na niečo špeciálne a rady pripravujete domáce maškrty, tieto mini čokoládové kocky sú tým pravým orechovým a to doslovne. Spojenie orieškov a čokolády je na nezaplatenie. Pripravte si túto maškrtu ešte dnes, no varujeme vás. Po prvom súste sa táto sladká pochúťka stane najväčším lákadlom.
Aj keď na pultoch v obchodoch nájdeme množstvo chutných čokoládových tyčiniek, keksov alebo iných sladkostí, tie doma pripravené samozrejme chutia najlepšie. Pripravte si drobné čokoládové kocky, ktoré spájajú sušienky, čokoládu a oriešky do fantastickej explózie chutí.
3/4 šálky roztopeného masla
2 a 1/4 šálky sušienok (grahamových)
1 balenie marshmallows
1 šálka cukru
1 plechovka kondenzovaného nesladeného mlieka
1/4 šálky mäkkého masla
1 šálka čokolády (najlepšie oriešková)
2 šálky čokoládových lupienkov
1 šálka lieskových orieškov alebo arašidov
Najprv si pripravíme základ, ktorý tvoria grahamové sušienky. Pokojne môžete využiť aj obyčajné, dôležité je ale sušienky poriadne rozdrviť. Najjednoduchšie je ich nasypať do igelitového vrecúška, ktoré zatvoríme a následne pomocou valčeka alebo tĺčika sušienky rozdrvíme. Potom ich zmiešame s roztopeným maslom a vymiesime hmotu. Tú potom natlačíme na dno pripravenej formy. V recepte je využitý plech približne 33×23 cm. Takto pripravený základ necháme odležať a pripravíme si zatiaľ čokoládovú časť.
Pripravíme si hrniec a na miernom plameni začneme miešať nesladené kondenzované mlieko, zmäknuté maslo, šálku cukru a marshmallows. Keďže je tento recept naozaj pre milovníkov sladkého, je to pocítiť aj na jeho chuti. Ak chcete, šálku cukru môžete z receptu pokojne vynechať. Celú masu musíme bez prestávky dôkladne miešať. Keď je zmes teplá, postupne pridávame orieškovú čokoládu aj čokoládové lupienky. Miešame, pokiaľ sa všetky ingrediencie dokonale nerozplynú a nevznikne nám jedna homogénna hmota. Tú následne vylejeme na sušienkový základ, rovnomerne rozotrieme a necháme vychladnúť a následne umiestnime na chladné miesto alebo do chladničky.
Kým naša čokoládová pochúťka chladne, pripravíme si panvicu, ktorú poriadne rozohrejeme. Na sucho na nej následne opražíme lieskové orechy alebo arašidy – záleží podľa chuti.
Nasekanými a opraženými orechmi následne posypeme celú pripravenú čokoládovú masu a jemne popritláčame. Znova uložíme do chladničky a necháme stáť aspoň 2 hodiny. Následne krájame na jednotlivé kocky a podávame. Z udaného množstva surovín pripravíte asi 24-32 kúskov.
Veríme, že vám táto dobrota zachutí.
zdroj: babskeveci.sk (Jana L)