Lekvárové pirohy ako od babičky

Loading...
(2 / 5)

Jedlo, ktoré sme ako deti jedli z veľkej misky a na striedačku sme si vyberali či chceme lekvárové alebo tvarohové. Tento recept zrejme každému pripomenie detstvo, pretože takto ich pripravovali naše maminy a staré mamy. Na jeden obed ich dokázali pripraviť aj sto pre celú rodinu. Niekedy na konci dňa neostal ani jeden. Vyskúšajte si ich pripraviť doma a na polotovar zabudnite.

Na lekvárové pirohy budeme potrebovať:

Lekvárové pirohy pripravíme nasledovne:

  • Zemiaky si najskôr v šupke uvaríme a necháme ich dobre vychladnúť. Následne ich ošúpeme a dobre pretlačíme alebo nastrúhame, komu je ako lepšie. Do misy pridáme vajíčka, múku pridávame postupne, aby nebolo cesto hneď veľmi husté. Možno budeme potrebovať aj menej ako pol kila. Ak robíte naozaj len jednu várku na obed, všetky suroviny predeľte na polovicu.
  • Vypracujeme si hutné zemiakové cesto, ktoré vyvaľkáme. Povykrajujeme si tvary na pirohy a tie naplníme lyžičkou lekváru a zlepíme. Takto pokračujeme, až kým sa nám cesto neminie. Pirohy ďalej dáme do vriacej vody a počkáme, kým nám vyplávajú. Na tanieri ich posypeme strúhankou, práškovým cukrom a zalejeme maslom. Dobrú chuť.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x