Krehký a lahodný orechový rez je skutočným pokladom môjho receptára. Zamilujete si ho aj vy, keďže jeho príprava je veľmi jednoduchá, pripravíte ho zo zopár bežných surovín a jeho chuť je naozaj na nezaplatenie. Fantasticky „šťavnatý“ a nie príliš presladený, presne taký je orechový rez s čokoládou. Skutočná delikatesa, po ktorej sa vaši hostia budú len zalizovať. Pripravíte si ho podľa nasledujúceho postupu.
Je naozaj skvelé, že k tomuto receptu nie je potrebné množstvo drahých surovín. Vystačíte si s tými, ktoré máte pravdepodobne vždy doma. Blesková príprava, žiadne pečenie a lahodný rez je na stole.
Na zákusok
600 g cukru
20 polievkových lyžíc vody
250 g margarínu alebo masla
600 g sušienok
600 g mletých orechov
100 g čokolády na varenie
2 polievkové lyžice kakaa
Na polevu
50 g čokolády na varenie
1 polievková lyžica kakaa
slnečnicový olej
Najprv si do hrnca dáme vodu a pridáme cukor. Na malom plameni miešame a keď sa cukor vo vode úplne rozpustí, môžeme hrniec odstaviť zo sporáka. K vode s cukrom následne môžeme pridať rozdrvené sušienky a orechy a dobre rozmiešame. Na záver pridáme mäkký margarín alebo maslo a znova všetko miešame (môžeme miesiť aj rukami). Takto pripravenú hmotu si následne rozdelíme na dve časti. Do jednej polovice pridáme čokoládu na varenie a kakao, druhú polovicu necháme svetlú.
Následne si pripravíme plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Na tento papier rozložíme polovicu tmavej zmesi a dôkladne ju urovnáme. Následne celú vrstvu zaťažíme rovným predmetom (napríklad ďalším plechom alebo doskou na krájanie, ktorú obalíme vo fólii). Vsrtvu tmavej zmesi musíme mať poriadne utlačenú a pekne rovnú, aby sme mohli v príprave pokračovať. Na túto vrstvu potom nanesieme polovicu svetlej zmesi a postup so zaťažením zopakujeme. Potom vytvoríme ďalšiu vrstvu zo zvyšnej tmavej kakaovej zmesi a znova zákusok urovnáme a zaťažíme. Poslednou vrstvou je svetlá orechová zmes, ktorú tiež na povrchu pekne zarovnáme.
Keď je celý zákusok navrstvený a pripravený, môžeme ho znova zaťažiť a necháme ho chvíľu chladiť. Zatiaľ si pripravíme polevu. Rezy potom polejeme „glazúrou“ z čokolády, kakaa a trošky oleja alebo masla, ktoré si zahrejeme pomocou vodného kúpeľa. Necháme chladiť a môžeme podávať (ideálne v nasledujúci deň).
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), nosalty.hu