Pripravujete ju do zásoby aj vy? Tento recept od pani Zuzany nás zaujal na prvý pohľad. Kapusta je úžasne chrumkavá a nálev s dokonale vyladenou chuťou. Tento rok sa na zimu bude určite hodiť.
Na čalamádu budeme potrebovať:
- 2,5 kg hlávkovej kapusty
- 1 kg cibule
- 3 až 4 kg mrkvy
- 1,5 kg papriky (môže byť mix aj s kápiou)
- 1 šalátová uhorka
- 2 malé čili papričky
Nálev
- 400 gramov cukru
- 500 ml octu
- 1 nakladač
Postup:
- Všetku zeleninu si nastrúhame, aby sme mali tenké pásiky, ktoré budú rovnako veľké. Zeleninu zasypeme nakladačom, cukrom a zalejeme octom. Dobre premiešame a môžeme nechať odstáť pár hodín, prípadne cez noc a ráno plniť do pohárov.
- Zeleninu natlačíme do pohárov a sterilizujeme pri teplote 70 stupňov. Necháme pod dekou a skladujeme na tmavom a chladnejšom mieste. Dobrú chuť.