Chcete si na raňajky pripraviť dokonalý závin, ktorý nepopraská a plnka ostane vo vnútri? Vymeňte klasické pečivo či vianočku za niečo špeciálne z vašej kuchyne. Recept zdieľala pani Petra a je vynikajúci.
- 400 g extra špeciál hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 5 PL kopcom cukru (z toho 1 ČL do kvásku)
- 1/2 ČL soli
- 30 g čerstvého droždia
- 200 ml vlažného mlieka
- 200 ml bieleho jogurtu
- 50 g rozpusteného masla
- 1 vajce
- 1 žĺtko na potretie
- kakao+granko+maslo
Postup:
- Ako prvé sipripravíme kvások. V miske zmiešame asi 100 ml vlažného mlieka,1 ČL cukru a droždie. Kým nám kvasnice vybehnú, pripravíme si do misky preosiatu múku, zvyšný cukor, maslo a vajce. Nakoniec pridáme kvások a začneme miesiť s tým, že postupne pridáme jogurt a zvyšné vlažné mlieko podľa hustoty cesta. Niekedy stačí aj 50 ml.
- Miesime, kým nám nevznikne mäkšie nelepivé cesto a na povrchu sa nám začnú robiť bublinky. Cesto necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.
- Na vyvaľkané cesto dáme kakao, granko, sem tam odrežeme jemný plátok masla a položíme na kakao a nakoniec závin zasypeme kryštálovým cukrom. Cesto zavinieme a dáme na plech. Potrieme ho rozšľahaným žĺtkom. Necháme ho ešte pri teplej rúre podkysnúť asi 30 minút. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 35 minút. Dobrú chuť.