Poznáte klasické české Honzovy buchty? Tentokrát ich naplníme makom. Recept je pomerne jednoduchý, len klasické kysnuté cesto, s ktorým sa pracuje ľahko. Chutia ako od babičky.
- 250 ml vlažného mlieka
- 100 gramov masla
- 2 žĺtky
- 100 gramov cukru
- štipka soli
- trochu citrónovej kôry
- 500 gramov hladkej múky
- 1/2 kocky droždia
Plnka
- mletý mak s cukrom a trochou masla
Postup:
- Z mlieka, trochy cukru a droždia si najskôr pripravíme kvások. Ten zapracujeme k ostatným surovinám a vymiesime cesto. Necháme ho asi 40 minút kysnúť. Potom si ho vyvaľkáme a porozdeľujeme na menšie buchtičky.
- Do každej dáme lyžicu makovej plnky a urobíme guľky alebo menšie buchtičky. Naukladáme ich tesne vedľa seba na plech a necháme ešte podkysnúť 20 minút. Pečieme pri teplote 175 stupňov a po upečení ich ešte potrieme maslom a poprášime cukrom. Dobrú chuť.