Počuli ste už o Krakovskom koláčiku? Na spodku je vláčna piškóta a na vrchu nadýchaná bielková pena. Ovocie môžete pridať aké chcete, no ideálny je napríklad s jahodami ako ho pripravila EnkaM. Ochutnáte? Ku káve značka ideál.
Piškótové cesto
- 5 vajec
- 10 PL vlažnej vody
- 10 PL cukru
- 10 PL polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
Na penu
- 5 bielkov
- 250 gramov cukru
- jahody
Postup:
- Pripravíme si dve misky. Nad jednou rozbijeme vajíčka a oddelíme si bielka od žĺtkov. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vlažnou vodou do peny. Šľaháme 5-10 minút elektrickým šľahačom.
- Bielka si zašľaháme do tuhého snehu. V miske si zmiešame múku a prášok do pečiva a túto hmotu po častiach primiešavame k žĺtkam. Na záver taktiež po častiach primiešavame ručne sneh.
- S ľahkosťou, aby bolo cesto vzdušné a bublinkovalo. Potom ho vylejeme na vymastený plech a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15 minút. Zatiaľ si vyšľaháme bielka s cukrom do peny.
- Hotovú tuhú penu roztrieme na polo upečený koláč a do vnútra naukladáme jahody. Koláč dopečieme pri rovnakej teplote ešte asi 15 minút, kým nie je pena na povrchu zlatistá.
- Po upečení môžeme koláč ešte nechať pár minút v rúre, potom ho necháme dobre vychladnúť. Dobrú chuť.